Nauti sellaisenaan tai käytä ruoanlaittoon – tämä herkullinen juusto valmistuu helposti kotikeittiössä

ricotta
Ricottaa voi käyttää vaikkapa herkullisena leivän päällisenä. Shutterstock

Maitoa, sitruunamehua ja puoli tuntia aikaa. Tämä on kaikki mitä tarvitset kermaisen, kotitekoisen ricotta-juuston tekemiseen. Saatat yllättyä siitä, kuinka herkullinen lopputulos näinkin yksinkertaisella reseptillä voi syntyä. 

Ricotta on italialainen tuorejuusto, joka valmistuu helposti myös kotikeittiössä. Herkullisimman ja kermaisimman lopputuloksen saat, kun käytät reseptiin täysmaitoa. Rasvattoman maidon lisäksi kannattaa välttää myös pastöroituja UHT-maitoja, sillä pastörointiprosessi muuttaa maidon proteiinin rakennetta tälle reseptille epäsuotuiseen suuntaan.

Kotitekoinen ricotta sopii loistavasti vaikkapa pizzan päälle tai cannelonien täytteeksi. Kun annat juuston levätä yön yli jääkaapissa, ricotta kiinteytyy, ja voit käyttää sitä monipuolisesti vaikkapa salaatteihin. 

Ricotta 

2 litraa maitoa
3/4 dl sitruunamehua (noin kahden sitruunan mehu) tai ¾ dl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa

Kaada maito kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä 93 asteeseen. Tarkkaile lämpötilaa koko ajan lämpömittarin avulla. Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon sitruunamehu ja suola. Sekoita varovasti. Anna maidon seistä 10 minuutin ajan. Tässä ajassa maidosta pitäisi erottua hera. Jos hera ei ole erottunut, lisää joukkoon 1 ruokalusikallinen sitruunamehua tai etikkaa ja odota.

Aseta siivilä kulhon päälle, ja peitä siivilä harsolla. Kaada seos kattilasta siivilään ja anna valua 10–60 minuuttia riippuen siitä, kuinka kuivaa ricotastasi haluat. Tuore ricotta on heti valmis käytettäväksi. Jos et käytä kaikkea heti, se säilyy jääkaapissa hyvänä noin viikon ajan.

Lähde: TheKitchn

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.