Nasi Goreng - helppo ja nopea Indonesian kansallisruoka

Nasi Goreng on Indonesian epävirallinen kansallisruoka, joka tarkoittaa käännettynä paistettua riisiä. Helppo ja nopea ruoka, jota voi säädellä maun ja jääkaapin tarjonnan mukaan moneen muotoon.

Tässä versiossa käytetään lihan asemassa katkarapuja. Ne voi korvata possulla, kanalla tai vaikka naudalla, miksei jopa kalalla. CNN-kanavan äänestyksessä maailman parhaista ruokalajeista Nasi Goreng tuli kakkoseksi heti toisen indonesialaisruoan, Rendangin, jälkeen.

Perinteisesti Nasi Gorengia on tarjoiltu Indonesiassa aamiaiseksi illalliselta jääneestä riisistä. Meikäläisittäin olisi aika villi kokemus, jota kieltämättä kutkuttaisi kokeilla. Vaikkapa sunnuntaiaamuna villin lauantain jälkeen. Nasi Gorengin taustoista löytyy paljon tietoa Wikipediasta.

VEGAANIVINKKI! Korvaa katkarapu marinoidulla ja paistetulla tofulla tai tempehillä. Lisää siivut lopussa annoksen päälle. (Voi hyvinkin olla parempaa kuin katkaravuilla.)

Nasi Goreng
4 hlölle
350 g riisiä
1 iso sipuli, ohueksi viipaloituna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
200 g katkarapuja
350 g pitkäjyväistä riisiä
2 rkl Sambal Oelek -chilitahnaa
2 rkl Ketjap Manis -makeaa soijaa
1 rkl japanilaista soijaa
rypsiöljyä

Viimeistelyyn:
1/2 kurkku, ohuina siivuina
3 kevätsipulia, siivutettuna
1 limen mehu
(Sambal oelekia, jos haluaa vielä tulisempaa)

Keitä ensin riisi kevyesti suolatussa vedessä. Riisi saa jäähtyä täysin ja voi olla keitetty jo edellisenä iltana, kunhan on ollut yön jääkaapissa.

Lorauta reippaasti öljyä isolle paistinpannulle ja lämmitä se keskilämmölle. Laita mukaan sipulisiivut ja paista muutama minuutti niin kauan, että alkavat ruskistua. Sammuta liesi ja anna sipulin vielä ruskistua, mutta älä anna palaa. Nosta sipulit valumaan talouspaperin päälle.

Laita kuumenevalle pannulle tomaattipyreetä ja valkosipulia. Kypsennä pari minuuttia. Lisää mukaan sulatetut ja kuivatut katkaravut. Kypsennä minuutti pari. Lisää riisi, Sambal Oelek, Ketjap Manis sekä soija ja sekoita ainekset kunnolla keskenään. Anna paistua koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on lämmintä.

Annostele lautasille ja lorauta päälle limemehua ja ripottele päälle kevätsipulia ja ruskean rapeaksi paistettua sipulia. Asettele päälle kurkkusiivuja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat