Närästääkö? Nämä raaka-aineet helpottavat oloasi
Sitrushedelmät, tomaatit ja rasvaiset ruoat voivat saada aikaa närästystä, mutta onneksi useat ruoat helpottavat oloa.
Närästyksestä voi kärsiä kuka vain, mutta esimerkiksi ylipaino, isot ateriat ja tiukat vaatteet laukaisevat sen usein. Närästystä aiheuttavat ruoat voivat vaihdella ihmisestä riippuen, mutta yleensä niitä ovat rasvaiset, mausteiset ja happoiset ruoat. Myös alkoholi, kahvi, limut ja appelsiinimehu voivat aiheuttaa närästystä.
Jos närästys on jatkuva ongelma, kannattaa olla syömättä pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ja syödä päivän mittaan pieniä aterioita valtavien annosten sijaan. Nämä ruoat helpottavat oloa ja jopa ehkäisevät närästystä.
Vihannekset
Liki kaikki vihreät vihannekset ja juurekset auttavat närästykseen. Esimerkiksi selleri hillitsee hyvin ruokahalua ja se sisältää paljon kuitua, joka on hyvä apu ruoansulatuksessa.
Täysjyvä
Täysjyväruoissa on myös paljon kuitua, joka helpottaa närästystä. Tämä johtuu siitä, että se pitää ruoan liikkeellä ruoansulatuskanavassa.
Pavut
Kuitupitoiset pavut ovat myös oiva ruokavalinta närästyksestä kärsiville.
Kaurapuuro
Kaurapuuro sopii erityisen hyvin närästyksen ehkäisyyn, koska se ei ole happoista ruokaa. Lisäksi se pitää kylläisenä pitkään.
Inkivääri
Tulehduksia vähentävä inkivääri on hyvä lääke refluksitautiin. Sitä on jo tuhansia vuosia käytetty myös ruoansulatusongelmien hoitoon.
Melonit
Erilaiset melonit, kuten hunaja-, cantaloupe- ja vesimeloni, auttavat myös ehkäisemään närästystä.
Banaani
Vähähappoisuutensa vuoksi banaanikaan ei laukaise närästystä.
Salaatti
Salaateissa on paljon kuitua. Ja kunhan salaatissasi ei ole paljon juustoa, tomaattia tai öljyistä kastiketta, se ei aiheuta närästystä.
Suolatikut
Suolatikut, voileipäkeksit ja tavallinen paahtoleipä sopivat myös närästyksestä kärsiville. Ne auttavat vähentämään ruoansulatusprosessin aikaansaamia mahahappoja.
Fenkoli ja persilja
Vähähappoinen fenkoli parantaa vatsan toimintaa, joten se on hyvä lisä ruokavalioon närästystä ehkäisemään. Persiljaa on käytetty vatsan rauhoittamiseen ja ruoansulatuksen helpottamiseen tuhansia vuosia. Se voi tehdä ihmeitä närästykselle.
Lähde: The Daily Meal
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka