Närästääkö? Nämä raaka-aineet helpottavat oloasi

vihannekset,-närästys
Närästys on inhottava vaiva, johon on monta erilaista apukeinoa. Shutterstock

Sitrushedelmät, tomaatit ja rasvaiset ruoat voivat saada aikaa närästystä, mutta onneksi useat ruoat helpottavat oloa.

Närästyksestä voi kärsiä kuka vain, mutta esimerkiksi ylipaino, isot ateriat ja tiukat vaatteet laukaisevat sen usein. Närästystä aiheuttavat ruoat voivat vaihdella ihmisestä riippuen, mutta yleensä niitä ovat rasvaiset, mausteiset ja happoiset ruoat. Myös alkoholi, kahvi, limut ja appelsiinimehu voivat aiheuttaa närästystä.

Jos närästys on jatkuva ongelma, kannattaa olla syömättä pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ja syödä päivän mittaan pieniä aterioita valtavien annosten sijaan. Nämä ruoat helpottavat oloa ja jopa ehkäisevät närästystä.

Vihannekset

Liki kaikki vihreät vihannekset ja juurekset auttavat närästykseen. Esimerkiksi selleri hillitsee hyvin ruokahalua ja se sisältää paljon kuitua, joka on hyvä apu ruoansulatuksessa.

Täysjyvä

Täysjyväruoissa on myös paljon kuitua, joka helpottaa närästystä. Tämä johtuu siitä, että se pitää ruoan liikkeellä ruoansulatuskanavassa.

Pavut

Kuitupitoiset pavut ovat myös oiva ruokavalinta närästyksestä kärsiville.

Kaurapuuro

Kaurapuuro sopii erityisen hyvin närästyksen ehkäisyyn, koska se ei ole happoista ruokaa. Lisäksi se pitää kylläisenä pitkään.

Inkivääri

Tulehduksia vähentävä inkivääri on hyvä lääke refluksitautiin. Sitä on jo tuhansia vuosia käytetty myös ruoansulatusongelmien hoitoon.

Melonit

Erilaiset melonit, kuten hunaja-, cantaloupe- ja vesimeloni, auttavat myös ehkäisemään närästystä.

Banaani

Vähähappoisuutensa vuoksi banaanikaan ei laukaise närästystä.

Salaatti

Salaateissa on paljon kuitua. Ja kunhan salaatissasi ei ole paljon juustoa, tomaattia tai öljyistä kastiketta, se ei aiheuta närästystä.

Suolatikut

Suolatikut, voileipäkeksit ja tavallinen paahtoleipä sopivat myös närästyksestä kärsiville. Ne auttavat vähentämään ruoansulatusprosessin aikaansaamia mahahappoja.

Fenkoli ja persilja

Vähähappoinen fenkoli parantaa vatsan toimintaa, joten se on hyvä lisä ruokavalioon närästystä ehkäisemään. Persiljaa on käytetty vatsan rauhoittamiseen ja ruoansulatuksen helpottamiseen tuhansia vuosia. Se voi tehdä ihmeitä närästykselle.

Lähde: The Daily Meal

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja