Nämä tavalliset ruoat ovat oikeasti myrkyllisiä – pidä varasi matkoilla!

Cashew
Shutterstock

Ihmiset ovat kautta aikain syöneet mitä erikoisimpia herkkuja huolimatta siitä, ovatko ne myrkyllisiä vai eivät. Lue lista vaarallisimmista ruoista, joihin saatat törmätä eri puolilla maailmaa!

Jotkut listan ruoka-aineet voivat kuulostaa aivan tavallisilta ja harmittomilta herkuilta, mutta syvempi katsaus selvittää, että ruoka onkin oikeasti myrkyllinen. Kuinka montaa näistä myrkyllisistä ruoka-aineista sinä olet syönyt?

1. Cashewpähkinät

Cashewpähkinät ovat cashewomenan siemeniä. Cashewomenoita kasvaa vain trooppisilla alueilla. Cashew on sukua myrkkymuratille. Täysin raa’an cashewpähkinän syöminen on käytännössä sama asia, kuin jos söisit myrkkymurattia. Pähkinän kuori erittää pistelevää, myrkyllistä öljyä, joka pakottaa pähkinöiden keräilijät käyttämään suojahansikkaita työssään. Kypsät pähkinät ovat kuitenkin täysin syötäviä.

Joidenkin teorioiden mukaan cashewpähkinän myrkyllisyys on osittain syypää joillakin ihmisillä esiintyvään pähkinäallergiaan. 

2. Raparperi

Raparperin vihreät lehdet sisältävät myrkyllistä oksaalihappoa. Oksaalihappo on myrkky, joka voi ärsyttää suolen seinämiä ja aiheuttaa munuaisvaivoja. Suuressa määrin nautittuna raparperin lehdet voivat myös aiheuttaa hengityksen vaikeutumista, ripulia, poltetta suuhun ja kurkkuun sekä veristä virtsaamista. Muista siis aina leikata lehdet raparperista huolellisesti pois ennen valmistusta! Huuhtele raparperin syötävä osa myös huolellisesti ennen valmistusta. 

3. Maniokki

Tämä eksoottinen kasvi saattaa olla suomalaisille tuttu lähinnä television kautta. Se on ikivanha, tärkkelyspitoinen juureskasvi, joka tunnetaan lähinnä Afrikan maissa, Etelä-Amerikassa ja Karibialla. Maniokki on oikein valmistettuna maukasta ja ravitsevaa, mutta raakana myrkyllistä. Sen juuret sisältävät vaarallista sinihappoa, joka saattaa suurena annoksena aiheuttaa jopa kuoleman ihmiselle. 

4. Raa’at osterit

Osterit ja muut raa’at simpukat ovat yksi yleisimpiä aiheuttajia elintarvikkeista saataville ruokamyrkytyksille. Norovirus ja hepatiitti A-virus ovat Suomessa yleisimpiä elintarvikkeen aiheuttamia viruksia. Jos vatsasi on muutenkin herkkä, vältä raakoja mereneläviä ainakin ulkomailla. Jos herkutteleva mielesi himoaa juuri mereneläviä, pitäydy edes hyvin kypsennetyissä sellaisissa.

5. Sienet

Valtaosa sienistä on myrkyllisiä, mutta tämä ei ole koskaan pysäyttänyt kulinaristeja. Sienistä poistetaan myrkyt ryöppäämällä ruoanlaiton yhteydessä. Jos olet vähänkään epävarma, miten tämä tapahtuu, lue ohjeet kahteen kertaan ennen yrittämistä.

6. Pallokala

Pallokalan maine on kiirinyt jo laajalle yhtenä myrkyllisimpänä ruokalajina maapallolla. Mutta tiesitkö sitä, että Japanissa pallokalaa valmistavat kokit joutuvat käymään jopa kolmen vuoden pituisen vaativan erikoiskoulutuksen, ennen kuin saavat todistuksen, joka oikeuttaa kokkaamaan tätä vaarallista kalaa? Erikoista on myös, että kokit joutuvat loppukokeensa viimeisessä vaiheessa maistamaan itse kokkaamaansa pallokalaa. Vain 30 prosenttia kokeista läpäisee testin ensimmäisellä kerralla. Tämä ei silti tarkoita sitä, että kokkeja kuolisi kokeessa: suurin osa putoaa onnekseen jo aiemmissa kokeen vaiheissa.

7. Selja

Seljankukat ovat kauniita, hyväntuoksuisia ja syötäviä. Niistä valmistetaan hyvänmakuisia mehuja ja liköörejä. Sen sijaan seljapensaan marjojen siemenet ja juuret ovat myrkyllisiä. Seljanmarjoista voidaan tehdä mehua, kunhan siemenet poistetaan huolellisesti. Älä siis syö seljanmarjoja sellaisenaan suoraan pensaasta!

8. Mantelit

Yllättävää kyllä, käsittelemättömissä manteleissa on syanidia. Sellaisenaan ne ovat todella myrkyllisiä. Kaupoissa myytävät mantelit ovat käyneet läpi pitkän prosessoinnin, jonka kautta niistä on poistettu myrkky. Jotkut arvelevat, että manteleiden myrkyllisyyden takia toiset ovat niille yliherkkiä tai vakavasti allergisia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja