Ihmiset ovat kautta aikain syöneet mitä erikoisimpia herkkuja huolimatta siitä, ovatko ne myrkyllisiä vai eivät. Lue lista vaarallisimmista ruoista, joihin saatat törmätä eri puolilla maailmaa!
Jotkut listan ruoka-aineet voivat kuulostaa aivan tavallisilta ja harmittomilta herkuilta, mutta syvempi katsaus selvittää, että ruoka onkin oikeasti myrkyllinen. Kuinka montaa näistä myrkyllisistä ruoka-aineista sinä olet syönyt?
1. Cashewpähkinät
Cashewpähkinät ovat cashewomenan siemeniä. Cashewomenoita kasvaa vain trooppisilla alueilla. Cashew on sukua myrkkymuratille. Täysin raa’an cashewpähkinän syöminen on käytännössä sama asia, kuin jos söisit myrkkymurattia. Pähkinän kuori erittää pistelevää, myrkyllistä öljyä, joka pakottaa pähkinöiden keräilijät käyttämään suojahansikkaita työssään. Kypsät pähkinät ovat kuitenkin täysin syötäviä.
Joidenkin teorioiden mukaan cashewpähkinän myrkyllisyys on osittain syypää joillakin ihmisillä esiintyvään pähkinäallergiaan.
2. Raparperi
Raparperin vihreät lehdet sisältävät myrkyllistä oksaalihappoa. Oksaalihappo on myrkky, joka voi ärsyttää suolen seinämiä ja aiheuttaa munuaisvaivoja. Suuressa määrin nautittuna raparperin lehdet voivat myös aiheuttaa hengityksen vaikeutumista, ripulia, poltetta suuhun ja kurkkuun sekä veristä virtsaamista. Muista siis aina leikata lehdet raparperista huolellisesti pois ennen valmistusta! Huuhtele raparperin syötävä osa myös huolellisesti ennen valmistusta.
3. Maniokki
Tämä eksoottinen kasvi saattaa olla suomalaisille tuttu lähinnä television kautta. Se on ikivanha, tärkkelyspitoinen juureskasvi, joka tunnetaan lähinnä Afrikan maissa, Etelä-Amerikassa ja Karibialla. Maniokki on oikein valmistettuna maukasta ja ravitsevaa, mutta raakana myrkyllistä. Sen juuret sisältävät vaarallista sinihappoa, joka saattaa suurena annoksena aiheuttaa jopa kuoleman ihmiselle.
4. Raa’at osterit
Osterit ja muut raa’at simpukat ovat yksi yleisimpiä aiheuttajia elintarvikkeista saataville ruokamyrkytyksille. Norovirus ja hepatiitti A-virus ovat Suomessa yleisimpiä elintarvikkeen aiheuttamia viruksia. Jos vatsasi on muutenkin herkkä, vältä raakoja mereneläviä ainakin ulkomailla. Jos herkutteleva mielesi himoaa juuri mereneläviä, pitäydy edes hyvin kypsennetyissä sellaisissa.