Nakilla ja makkaralla erilaiset kuoret – mitä suolta makkaroissa oikeasti käytetään?

Nakkien ja makkaroiden kuorissa on eroja.

Makkaroissa ja nakeissa käytetään sekä luonnonsuolia että keinotekoisia suolia.

Grilli- ja lenkkimakkaroissa käytetään tavallisesti puhdistettua sian ohutsuolta. Nakeissa kuorena toimii puolestaan lampaan tai karitsan ohutsuoli.

Naudan sidekudoksesta voidaan tehdä myös kollageenisuolia, joita käytetään nakeissa ja grillimakkaroissa. Esimerkiksi HK:n Sinisen suoli on kollageenisuolta. Sen voi periaatteessa syödä, mutta koska käytännössä suoli on hyvin sitkeä, on pakkaukseen merkitty, ettei makkarankuori ole syötävä.

Myös kuorettomat nakit ovat kypsennyksen aikana kuoren sisällä. Selluloosakuori poistetaan ennen pakkaamista.

– Selluloosakuori on tehty puunjalostusteollisuuden raaka-aineesta. Se päästetään savun läpi, ja se pitää makkaran kypsennyksessä tiukasti sisällään, kertoo HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajari

Leikkeleissä käytetään kuitusuolia tai muovisuolia. Kuitusuolet päästävät kosteuden ja savun paremmin lävitseen kuin muovisuolet. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat