Nakilla ja makkaralla erilaiset kuoret – mitä suolta makkaroissa oikeasti käytetään?
Makkaroissa ja nakeissa käytetään sekä luonnonsuolia että keinotekoisia suolia.
Grilli- ja lenkkimakkaroissa käytetään tavallisesti puhdistettua sian ohutsuolta. Nakeissa kuorena toimii puolestaan lampaan tai karitsan ohutsuoli.
Naudan sidekudoksesta voidaan tehdä myös kollageenisuolia, joita käytetään nakeissa ja grillimakkaroissa. Esimerkiksi HK:n Sinisen suoli on kollageenisuolta. Sen voi periaatteessa syödä, mutta koska käytännössä suoli on hyvin sitkeä, on pakkaukseen merkitty, ettei makkarankuori ole syötävä.
Myös kuorettomat nakit ovat kypsennyksen aikana kuoren sisällä. Selluloosakuori poistetaan ennen pakkaamista.
– Selluloosakuori on tehty puunjalostusteollisuuden raaka-aineesta. Se päästetään savun läpi, ja se pitää makkaran kypsennyksessä tiukasti sisällään, kertoo HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajari.
Leikkeleissä käytetään kuitusuolia tai muovisuolia. Kuitusuolet päästävät kosteuden ja savun paremmin lävitseen kuin muovisuolet.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje