Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nakilla ja makkaralla erilaiset kuoret – mitä suolta makkaroissa oikeasti käytetään?

Nakkien ja makkaroiden kuorissa on eroja.
Nakkien ja makkaroiden kuorissa on eroja.
Julkaistu 22.05.2016 18:08

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Makkaroissa ja nakeissa käytetään sekä luonnonsuolia että keinotekoisia suolia.

Grilli- ja lenkkimakkaroissa käytetään tavallisesti puhdistettua sian ohutsuolta. Nakeissa kuorena toimii puolestaan lampaan tai karitsan ohutsuoli.

Naudan sidekudoksesta voidaan tehdä myös kollageenisuolia, joita käytetään nakeissa ja grillimakkaroissa. Esimerkiksi HK:n Sinisen suoli on kollageenisuolta. Sen voi periaatteessa syödä, mutta koska käytännössä suoli on hyvin sitkeä, on pakkaukseen merkitty, ettei makkarankuori ole syötävä.

makkatehdasHK:n tehtaalla huhtikuussa 2016.HKScan Finland Oy

Myös kuorettomat nakit ovat kypsennyksen aikana kuoren sisällä. Selluloosakuori poistetaan ennen pakkaamista.

– Selluloosakuori on tehty puunjalostusteollisuuden raaka-aineesta. Se päästetään savun läpi, ja se pitää makkaran kypsennyksessä tiukasti sisällään, kertoo HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajari. 

Leikkeleissä käytetään kuitusuolia tai muovisuolia. Kuitusuolet päästävät kosteuden ja savun paremmin lävitseen kuin muovisuolet. 

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäKinkkumysteeri marketin leikkelehyllyllä: Mitä eroa keittokinkulla, palvikinkulla ja korppukinkulla todellisuudessa on?Keittokinkku, palvikinkku, korppukinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä leikkeleillä on?Pitääkö grillimakkaraan tehdä viillot vai ei? Tässä on totuusPiilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista”Jauhomakkaroihin" liittyy sitkeä uskomus – tämä on totuus makkaroissa käytettävistä jauhoista
MakkaraMakkarakastikeMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia