Näitä suomalaisia herkkuja arvostetaan ulkomailla – jopa 5 miljoonan euron bisnes

shutterstock_225513514
Shutterstock

Suomesta viedään ulkomaille merkittäviä määriä luomumetsämarjoja. Etenkin mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa pidetään ulkomailla arvossa.

Suomalaisia luomumetsämarjoja pidetään ulkomailla arvossa ja erityisesti Aasiassa luomumetsämarjoille on kysyntää. Kotimaassa luomumetsämarjoja myytiin vuonna 2014 parhaimmillaan yli puolet marjojen kokonaismyynnistä.

– Luomumetsämarjoja viedään vuodesta riippuen 2–5 miljoonan euron arvosta. Pääosa viennistä on pakastettua puolukkaa ja mustikkaa. Jalostettujen tuotteiden osuus on luomumarjojen viennistä pieni, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Sampsa Heinonen kertoo.

Miljoonia kiloja mustikkaa

Vuonna 2014 luomumustikoita kerättiin myyntiin kolmisen miljoonaa kiloa, joka on noin puolet mustikan kokonaismyyntimäärästä. Luomulakkaa kerättiin myyntiin enemmän kuin aikaisempina vuosina eli noin 90 tonnia. Runsas puolet lakan kokonaismyynnistä on luomua. Puolukkasato oli vuonna 2014 keskimääristä heikompi. Luomupuolukkaa kerättiin myyntiin lähes 76 tonnia, joka on neljäsosa puolukan kokonaismyynnistä.

Vuonna 2014 poimintatuloja saatiin eniten luomumustikasta, yli viisi miljoonaa euroa. Luomulakka tuotti poimintatuloja runsaan miljoona euroa ja luomupuolukka hieman yli 600 000 euroa.

Luonnonmarja ei aina ole luomua

Se, että marja kasvaa luonnossa, ei vielä tee siitä luomua.  Vaatimus nimittäin on, ettei poiminta-alueilla ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kolmena edellisenä vuonna. Suomen luomuvalvottu keruuala on maailman suurin, peräti yli yhdeksän miljoonaa hehtaaria. Valtaosa alasta on Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Lähde: Evira

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja