Aasialaisturistit hamstraavat Suomen toreilta – uhkaako tuplahintainen herkku kotimaisen mustikan myyntiä?

mustikka,-krapula
Shutterstock

Kotimainen metsämustikkasato on ollut tänä vuonna runsas koko maassa. Tästä huolimatta myös ulkomaista pensasmustikkaa tuodaan Suomeen myyntiin runsaasti joka vuosi. Uhkaako pensasmustikka luonnonmarjan suosiota?  

Suomen metsät ovat täynnä marjoja, ja varsinkin tänä kesänä mustikkasato on näyttänyt runsaalta koko maassa.

Vuonna 2014 luonnonmustikkaa kerättiin runsaasti, myyntiin lähes kuusi miljoonaa kiloa. Pääpoiminta-alueet olivat Oulu ja Lapin lääni.

Pensasmustikkaa myyntiin jo alkukesästä

Vain pieni osa metsiemme mustikkasadosta päätyy myyntiin, sillä suomalaiset keräävät mustikkaa pääasiassa omaan käyttöön. Kaupallisesta poimimisesta vastaavat pääasiassa ulkomaiset poimijat. Kaikista poimijoista lähes 80 prosenttia on ulkomaalaisia. 

Metsiemme runsaasta sadosta huolimatta Suomeen tuodaan joka vuosi satoja tuhansia kiloja ulkomaista mustikkaa. Osa tästä määrästä on suurikokoista pensasmustikkaa.

Pensasmustikan myyntikausi on metsämustikkaa huomattavasti pidempi. Etelä-Euroopasta pensasmustikkaa saapuu myyntiin jo alkukesästä, jolloin metsien sato ei ole vielä kypsynyt.  

Aasiassa suuret mustikkamarkkinat

Erityisesti aasialaiset ovat kiinnostuneita suomalaisista mustikoista. Mustikoiden vienti Aasiaan onkin ollut kasvussa viime vuosina. Pakastemustikkaa viedään Aasian maihin vuosittain 3–5 miljoonaa kiloa. Kaikki tuoreet vientimustikat viedään puolestaan Ruotsiin. 

Mustikka on aasialaisille erittäin arvostettu tuote, ja se näkyy myös torimyynnissä. Annosrasioihin pakatut pensasmustikat ovat erityisesti aasialaisturistien mieleen, Helsingin Kauppatorilta kerrotaan. 

– Mansikassa oleva happo ei sovi aasialaisten suuhun, he eivät osaa oikein syödä mansikoita, torimyyjä Anneli Björqvist pohtii pensasmustikoiden suosiota.

Suomalaiset eivät juurikan tätä tuontitavaraa osta, vaan suosivat kotimaista marjaa.

Pensasmustikalla kaksinkertainen litrahinta

Toreilla myytävät pensasmustikat ovat pääasiassa tuontitavaraa, sillä alun perin lämpimiin olosuhteisiin jalostettu pensasmustikka menestyy Suomessa hyvin suppealla alueella. Huonojen kasvuolosuhteiden vuoksi pensaan viljelykin on jäänyt vähäiseksi. Pensasmustikoita viljellään lähinnä kotipihoilla omaan käyttöön.

Pensasmustikoiden myynti ei siis uhkaa kotimaisen marjan suosiota, vaan myyntimäärät ovat pysyneet tasaisina useamman vuoden ajan.

Myyntiin vaikuttaa usein myös hinta, sillä pensasmustikoiden hinta on usein luonnon mustikkaa huomattavasti kalliimpi. Pensasmustikkalitrasta saa nimittäin pulittaa toreilla jopa kaksinkertaisen litrahinnan. 

Lähteet: Evira, Metsäkeskus

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja