Näitä ruokia ei kannattaisi koskaan syödä tyhjään vatsaan
Jogurtti, kahvi ja tuoremehu ovat monille tuttuja aamupaloja. Mutta tiesitkö mitä aamuisin oikeasti kannattaisi syödä ja mitä ei kannattaisi syödä tyhjään vatsaan?
Aamuisin kannattaa miettiä, mitkä ruoat ovat hyvä syödä tyhjään vatsaan ja mitkä ei. Monilla tutuilla ruoilla on erilaisia haitallisia vaikutuksia, jos ne nauttii tyhjään vatsaan heti aamusta. Bright Side -nettisivusto listasi 10 ruokaa, joita kannattaa välttää aamuisin.
Leivokset ja pasteijat
Hiivaa sisältävät leivokset ärsyttävät vatsan limakalvoja ja voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Tästä syystä ne eivät ole otollisinta aamupalaa.
Makeiset
Sokerin syöminen nostaa insuliinitasoja runsaasti, joka taas rasittaa ”vasta herännyttä” haimaa. Pitkällä tähtäimellä tämä voi aiheuttaa pahimmillaan jopa diabeteksen.
Jogurtti
Syödessä jogurtin tyhjään vatsaan vatsan suolahapot tuhoavat jogurtin maitohappobakteerit. Tämän vuoksi jogurttia ei välttämättä kannattaisi syödä tyhjään vatsaan.
Päärynä
Päärynät sisältävät karkeaa kuitua, joka voi vahingoittaa tyhjän vatsan herkkiä limakalvoja.
Tomaatti
Tomaatit sisältävät runsaasti parkkihappoa, joka nostaa vatsan happamuutta. Vatsalaukun liika happamuus voi aiheuttaa pahimmillaan jopa vatsahaavan.
Kurkku ja muut vihreät vihannekset
Raa’at vihannekset sisältävät runsaasti aminohappoja, jotka voivat aiheuttaa erityisesti tyhjään vatsaan syötäessä närästystä, ilmavaivoja ja vatsakipuja.
Mausteet
Mausteiset ruoat voivat ärsyttää vatsalaukun limakalvoja ja lisätä happojen tuotantoa. Nämä voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Hiilihappopitoiset juomat
Hiilihapollisten juomien nauttiminen aamulla voi vaurioittaa limakalvoja ja vähentää vatsan verenkiertoa. Tämän seurauksena ruoansulatus hidastuu.
Sitrushedelmät
Sitrushedelmien sisältämät hapot voivat tyhjään vatsaan syötäessä aiheuttaa närästystä.
Video: Puuro sopii aamiaispöytään!
Lähde: Bright Side
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka