Nainen, sisältäähän ruokavaliosi kahvia ja viiniä? Tuore tutkimus paljastaa merkittävät terveyshyödyt

kahvi viini kahvila
Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti kahvia, hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio voi auttaa taistelussa rintasyöpää vastaan. Myös punaviini listattiin syöpäriskiä pienentävien tuotteiden joukkoon. 

Skotilannin Glasgowssa järjestetyssä European Congress in Obesity -tilaisuudessa esitellyssä tutkimuksessa seurattiin yli 11 000 naista ja heidän ruokavaliotaan 12 vuoden ajan.

Tutkimuksessa runsaasti fenoliyhdisteitä sisältävän ruokavalion todettiin pienentävän rintasyöpäriskiä jopa 62 prosentilla verrattuna niihin, joiden ruokavalio sisälsi vähän kyseisiä yhdisteitä.

Tasapainoinen ruokavalio tärkeässä roolissa

Runsaasti fenoliyhdisteitä sisältäviä ruokia ja juomia ovat muun muassa kahvi, hedelmät ja kahvit. Tutkijoiden mukaan vadelmat, mustikat, omenat, sitrushedelmät, luumut, sipulit, kahvi, punaviini, täysjyvä, riisi, maissi ja kaura ovat hyviä esimerkkejä runsaasti fenoliyhdisteitä sisältävistä ruoista.

Tuloksia kommentoineiden tutkijoiden mukaan ruokavalio saattaa vähentää kudoksia vahingoittavaa oksidatiivista stressiä, mutta lisätutkimuksia fenoliyhdisteiden ja syöpäriskin välisestä yhteydestä tarvitaan.

Vaikka kahvi ja punaviini sisältävätkin runsaasti syöpäriskiä pienentäviä yhdisteitä, tutkijat kannustavat näiden tuotteiden kuluttamisen sijaan keskittymään runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävän tasapainoisen ruokavalion luomiseen. Myös fyysinen aktiivisuus on tärkeässä roolissa syöpäriskin pienentämisessä. 

– Olemme jo pitkään tienneet, että hedelmiä ja vihanneksia sisältävä tasapainoinen ruokavalio voi pienentää rintasyöpäriskiä ylläpitämällä terveellistä painoa, rintasyöpään erikoistunut tohtori Kotryna Temcinaite kommentoi tuloksia.

Lähteet: Delish, Yahoo

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja