Näin teet jauhelihapihvit ja ranskalaiset halvemmalla – maksaa vain 60 senttiä annokselta

jauhelihapihvitjaranskalaiset
Jauhelihapihvit ja ranskalaiset näyttävät tavallisesti tältä, mutta juureksia hyödyntämällä ruoka saa paljon lisää väriä. Shutterstock

Sari Riton ja Essi Määttän Hyvää & Halpaa -keittokirjasta löytyvä punajuurijauhelihapihvien ja porkkanaranskalaisten resepti maksaa annoksittain parhaimmillaan vain 60 senttiä!

Tutut arkiruoat saattavat joskus kyllästyttää, joten vanhoja suosikkiruokia kannattaa tuunata esimerkiksi erilaisia raaka-aineita hyödyntämällä. Lopputulos voi olla jopa paljon edullisempaa, parempaa ja terveellisempää!

Monet ruoat muuttuvat helposti edullisemmiksi ja terveellisemmiksi, jos sekaan laittaa juureksia. Hyvä esimerkki ovat jauhelihapihvit, joissa lihan seuraksi sopii loistavasti vaikka punajuuri. Jauhelihaa ei tarvita niin paljon, kun seassa on juuresta.

Ruoassa säästää helposti, mitä enemmän tekee itse. Ranskalaiset kannattaa valmistaa alusta lähtien valmispussin ostamisen sijaan, sillä rahan säästämisen lisäksi niistä voi tulla terveellisempiä. Itse tehdyissä ranuissa voi helpommin säännöstellä esimerkiksi suolan ja rasvan määrää. Tuttujen perunasta tehtyjen ranskalaisten sijaan kannattaa kokeilla ranskalaisia porkkanasta.

Punajuurijauhelihapihvit, 6 annosta

200 g punajuurta
1 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
1 punasipuli
oliiviöljyä
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
400 g naudan jauhelihaa
4 rkl dijonsinappia
voita tai öljyä paistamiseen

Kuori ja lohko punajuuret. Höyrytä, kunnes ne ovat kypsiä (noin 40 minuuttia). Siirrä jäähtymään.

Laita kaurahiutaleet veteen turpoamaan. Kuori ja silppua sipuli, kuullota se öljyssä. Raasta punajuuret.

Riko kananmunan rakenne kulhossa, lisää mausteet, jauheliha, sinappi, sipuli sekä raastetut punajuuret. Lisää kaurahiutaleet ja sekoittele massa tasaiseksi.

Muovaile kosteilla käsillä taikinasta pieniä pihvejä ja paista pannulla voissa tai öljyssä noin 5 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja sopivan rapeita.

Porkkanaranut, 6 annosta

8 porkkanaa
5 rkl öljyä (oliivi)
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
½ tl suolaa

Kuori porkkanat. Paloittele ne pitkittäin. Laita kulhoon öljy ja sekoita mukaan mausteet. Pyörittele porkkanat seoksessa niin, että mausteseos tarttuu niihin kiinni.

Asettele ranskalaiset leivinpaperin päälle pellille riveihin ja paista noin 25 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Lähde: Sari Rito ja Essi Määttä: Hyvää & Halpaa (Otava 2017)

***

Kokeile myös toista vaihtoehtoa perinteisille ranskalaisille:

Juuresranskalaiset 4:04

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!