Sari Riton ja Essi Määttän Hyvää & Halpaa -keittokirjasta löytyvä punajuurijauhelihapihvien ja porkkanaranskalaisten resepti maksaa annoksittain parhaimmillaan vain 60 senttiä!
Tutut arkiruoat saattavat joskus kyllästyttää, joten vanhoja suosikkiruokia kannattaa tuunata esimerkiksi erilaisia raaka-aineita hyödyntämällä. Lopputulos voi olla jopa paljon edullisempaa, parempaa ja terveellisempää!
Monet ruoat muuttuvat helposti edullisemmiksi ja terveellisemmiksi, jos sekaan laittaa juureksia. Hyvä esimerkki ovat jauhelihapihvit, joissa lihan seuraksi sopii loistavasti vaikka punajuuri. Jauhelihaa ei tarvita niin paljon, kun seassa on juuresta.
Ruoassa säästää helposti, mitä enemmän tekee itse. Ranskalaiset kannattaa valmistaa alusta lähtien valmispussin ostamisen sijaan, sillä rahan säästämisen lisäksi niistä voi tulla terveellisempiä. Itse tehdyissä ranuissa voi helpommin säännöstellä esimerkiksi suolan ja rasvan määrää. Tuttujen perunasta tehtyjen ranskalaisten sijaan kannattaa kokeilla ranskalaisia porkkanasta.
Punajuurijauhelihapihvit, 6 annosta
200 g punajuurta
1 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
1 punasipuli
oliiviöljyä
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
400 g naudan jauhelihaa
4 rkl dijonsinappia
voita tai öljyä paistamiseen
Kuori ja lohko punajuuret. Höyrytä, kunnes ne ovat kypsiä (noin 40 minuuttia). Siirrä jäähtymään.
Laita kaurahiutaleet veteen turpoamaan. Kuori ja silppua sipuli, kuullota se öljyssä. Raasta punajuuret.

