Mainos
Mainos

Näin oluen, viinin ja viinan juonti vaikuttaa sinuun: "Seksikkäin" juoma aiheuttaa eniten aggressiivisuutta

Eri alkoholit vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Tämän arkikokemuksen – tai pikemmin viikonloppukokemuksen – tiedemiehet ovat nyt vahvistaneet.

Olutta tai punaviiniä rentoutumiseen ja väkeviä itsetunnon kohottamiseen. Laajan kyselytutkimuksen mukaan ihmiset reagoivat tiettyihin alkoholeihin tietyin tavoin.

Tutkijat keräsivät tietoa ihmisten huumeidenkäyttöä kartoittavasta Global Drug Survey -kyselystä. Kyselyyn vastasi miltei 30 000 ihmistä 21 eri valtiosta. Vastanneet olivat 18–34-vuotiaita.

Vastausten perusteella tietyt piirteet ovat leimallisia tietyille alkoholeille. Tuloksia tulkittaessa on kuitenkin otettava huomioon, että erilaisia alkoholeja nautitaan erilaisissa tilanteissa. Punaviinilasin juominen aterian yhteydessä saanee olon täysin erilaiseksi kuin snapsien kumoaminen ystävien kanssa.

Myös alkoholijuomien prosenttipitoisuuksien vaihtelut sekä mainonta selittävät osaltaan käyttäytymisen muutoksia.

Olut

Tutkituista alkoholijuomista olut sai kaikista harvimmin kittaajansa tuntemaan olonsa seksikkääksi, mikä ei ole ihme, jos miettii juoman aiheuttamaa pöhötystä. 

Puolet kyselyyn vastanneista oli sen sijaan sitä mieltä, että olut rentouttaa. Moni kertoi myös oluen nostavan itsetuntoa. Neljäsosan mielestä tuoppi virkisti kumoajaansa.

Puna- ja valkoviini

Vajaa kolmasosa kyselyyn osallistuneista ilmoitti kokevansa olonsa itsevarmaksi ja seksikkääksi puna- tai valkoviinin nauttimisen jälkeen. Tähän viinien yhtäläiset vaikutuksen tunteisiin jäävätkin.

Yli puolet vastaajista kertoi punaviinin nauttimisen saavan olon rennoksi – jopa turhan paljon. Rentoutta useammin punaviinin raportoitiin nimittäin aiheuttavan väsymystä ja velttoutta. Tälle on järkeenkäypä syy: punaviinissä on paljon melatoniini-hormonia, joka säätelee ihmisen vireystilaa.

Väsymys saattaa olla osasyy sille, että punaviinin juominen lisäsi ihmisen aggressiivisuutta tutkituista alkoholeista vähiten.

Valkoviinillä ei kyselyyn osallistujien mielestä ole rentouttavaa vaikutusta: vain kolmasosa koki juoman rentouttavaksi. Valkoviini koettiinkin punaviiniä tuplasti useammin virkistäväksi.

Viina

Mikäli mielii rentoutumisen sijaan tanssilattialle, on viina melko varma vaihtoehto – ellei sitten reissu tyssää sitä ennen väkevien ikäviin vaikutuksiin.

Reilusti yli puolet tutkimukseen osallistuneista vastaajista kertoi tuntevansa olonsa energiseksi, itsevarmaksi ja rentoutuneeksi viinan nauttimisen jälkeen. Liki puolet kertoi kokevansa itsensä seksikkäästi.

Väkevillä on kuitenkin myös ikäviä sivuvaikutuksia. Usea kyselyyn osallistunut kertoi, että heidän tunteensa muuttuivat aggressiivisiksi viinaa juodessaan. Muita vähemmän toivottuja snapsin kylkiäisiä olivat pahoinvointi, levottomuus ja itkuisuus.

*** 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.