Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksen

9:00Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia
Julkaistu 15.07.2018 09:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suola, folio ja oikea lämpötila takaavat onnistuneen grillikala-aterian. 

Videolla Teresä Välimäki paljastaa superhelpon grillikastikkeen kalalle. 

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi perinteisille grillipihveille tai makkarall. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia, ja mikä parasta, kala-ateria on helppo ja nopea valmistaa. 

Seuraavilla Kalaneuvoksen toimitusjohtaja Veijo Hukkasen vinkeillä onnistunut grilliateria on taattu.

Suolaa on uskallettava laittaa reilusti

Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kaikille tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven ja kuha. Kalatalousneuvos Hukkasen mukaan suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistuksta.

– Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillipuuhiin, kalaneuvos kertoo.

kala
Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi, Hukkanen vinkkaa.Shutterstock

Suolausaika riippuu kalan rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

– Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat. Kala kannattaa grillata ritilän päällä.

Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti. Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta, saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja.

Folio on kalan grillaajan paras ystävä

Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

–  Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan. Huomaathan, että foliorullaa ostaessasi hankit juuri grillaamiseen tarkoitettua foliota.

LUE MYÖS: Kiiltävä vai mattapintainen – kumpaa puolta alumiinifoliosta pitäisi käyttää?

Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle.

"Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen"

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Vähärasvaiset kalat kuten siika tai nieriä kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kala valmistuu grillissä noin 20 minuutissa, ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.

Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillaus aika on pidempi, noin 45 minuuttia jälleen kalan koosta riippuen.

kalaShutterstock

– Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen. Itse suosin kaasugrilliä, koska sen lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen, Hukkanen kertoo.

Kalan seurana grillissä kypsyvät esimerkiksi tomaatit, sipulit ja paprikat.

Lähde: Kalaneuvos

Lisää aiheesta:

Tämä sinun pitää tietää, jos grillaat lohta tai kirjolohtaTärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenTaivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näinOnnistu kalan grillauksessa joka kerta! Tämä valmistustapa takaa mehukkaan lopputuloksen
KalaGrillausRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?