0:35

Näin kauan avattu juusto säilyy jääkaapissa – juustoasiantuntija: Tätä hygieniaan liittyvää seikkaa ei moni ole tullut ajatelleeksi!

Asiantuntija muistuttaa, että jääkaapin hygienia vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka kauan juusto säilyy avattuna. 

VIDEO: Tiesitkö, että emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Kaupasta ostettu juusto on usein pakattu vakuumiin tai suojakaasuun, jotka suojelevat sitä haitallisilta mikrobeilta. Mutta kun pakkaus avataan, juusto altistuu ilmalle ja siinä leijuville homeitiöille. Kesällä homeitiöitä on ilmassa enemmän, sillä home viihtyy kosteassa ilmassa. 

– Nyrkkisääntö on, että juusto säilyy kelmussa jääkaapissa noin seitsemän vuorokautta, paitsi jos jääkaappi on todella puhdas, voi juusto säilyä kaksi viikkoa tai enemmän, Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki kertoo.

Kuivuminen ja lämpötilojen vaihtelut uhkaavat

Jääkaapin hygienian lisäksi juuston säilyvyyteen vaikuttaa Kärjen mukaan myös se, onko aurajuustoa säilytetty samassa jääkaapissa. 

– Homeen lisäksi toinen uhka on kuivuminen. Jos juusto ei ole kääritty hyvin kelmuun, se kuivuu.

Myös lämpötilojen vaihtelut lyhentävät juuston säilyvyyttä. Lämpötilamuutokset voivat kerryttää kelmun alle nestettä, mikä puolestaan saattaa edistää hiivan kasvua ja altistaa juuston homeelle.

Jos luotat vanhoihin neuvoihin, ota käyttöön niksi useamman vuosikymmenen takaa. 

– 1960-luvulla Äänekosken meijerin isännöitsijä antoi vinkin, kuinka emmental-juustoa säilytetään. Otetaan voipaperia ja kastellaan se suolavedellä ja juusto kääritään siihen, Kärki vinkkaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja