Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin kanaviillokki kuuluisi oikeasti valmistaa – poikkeaa aiemmin maistamastasi

Kanaviillokki on klassikkoruoka myös Yhdysvalloissa.
Kanaviillokki on klassikkoruoka myös Yhdysvalloissa.Shutterstock
Julkaistu 30.01.2018 17:00
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Miten kanaviillokki tulisi oikeasti valmistaa? Uutuuskirja kertoo tarinoita tuttujen ruokien takaa.

Ruokatoimittaja ja bloggaaja Tiina Rantanen valottaa uudessa ”Klassikkoruokia: reseptit & tarinat” -kirjassaan perinneruokien historiaa. Yksi kirjan resepteistä on suomalaisillekin jo koulusta perin tuttu kanaviillokki.

Rantasen mukaan kanaviillokki on perinteinen amerikkalainen lohturuoka, jonka äitinä pidetään ikonista amerikkalaiskokki Julia Childia. Childin vuonna 1975 kirjoittamasta keittokirjasta kanaviillokin resepti löytyy nimellä "Fricassee De Poulet á L’Ancienne".

Resepti ei kuitenkaan ole sama kuin meidän tuntemamme kanaviillokin. Childin ohjeessa kana ruskistetaan ensin ja keitetään sitten valkoviiniliemessä.

Kanaviillokki

Ainekset (6–8 annosta)

2 (à 800 g) pakastekanaa
noin 2–2 ½ litraa vettä
1 pkt (250 g) perinteisiä keittojuureksia

Kastike:
1 litra keitinlientä
2 dl kuohukermaa
6 kananmunan keltuaista
½ sitruunaa
2–3 laakerinlehteä
10 musta- tai valkopippuria
2–3 tl suolaa
(1–2 tl currya)
ripaus sormisuolaa
1 rkl sitruunamehua

Valmistusohje:

Sulata pakastekanat hitaasti jääkaapissa.

Huuhtele linnut ja nosta ne isohkoon kattilaan tai pataan. Lisää vettä sen verran, että kanat juuri ja juuri peittyvät.

Lohko joukkoon keittojuurekset ja sitruuna, lisää mausteet. Kiehauta liemi ja kuori pinnalle muodostunut vaahto.

Anna kanojen kiehua miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Kun liha on mureaa, liha irtoaa jo luista.

Nosta kanat liemestä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Siivilöi keitinliemi.

Poista kanasta nahka ja luut. Revi liha sopiviksi suikaleiksi.

Testaa seuraavaksi:

Kanaruoka, jota jokaisen tulisi maistaa – täydellinen klassikko maailman kuuluisimman kokin ohjeilla

Kuumenna litra keitinlientä kattilassa. Sekoita kermaan keltuaiset. (Jos haluat maustaa kastikkeen currylla, lisää sitä suurukseen 1–2 tl.) Lisää muna-kermaseokseen desin verran kuumaa keitinlientä lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Tämä tasaa suuruksen lämpötilaa ja estää kastikkeen juoksettumista.

Kaada suurus ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, poreilevan liemen joukkoon samalla sekoittaen. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Tähän menee 10–15 minuuttia. Älä päästä kastiketta kiehumaan, se juoksettuu helposti. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla.

Lisää kanapalat kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa keitetyn riisin ja mustaherukkahillon kanssa.

Lähde: Klassikkoruokia: Reseptit & tarinat. (Tiina Rantanen, Otava 2018)

* * *

Kanaruoan ystävä, katso videolta myös helpon kanawokin ohje.

0:31Herkullinen kanawokki

Lisää aiheesta:

Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla Ylellinen kanakastike valmistuu todella helposti ihan perusraaka-aineista – testaa!"Tämä oli hitti!" – rapea nuudeliomeletti maistuu koko perheelle”Maailman paras liha-makaronilaatikko”: Ei kannatakaan valmistaa maitoon – syy tähän on yksinkertainenMuistatko vielä ”kouluaikojen limaisen kauhistuksen”? Nyt tämä ruoka on pelastettu – painii aivan eri sarjassaKorealaista katuruokaa kotona – tätä viikonloppuherkkua on pakko kokeilla!
KlassikkoreseptitBroileriMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Klassikkoreseptit
  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 19.6.10:01
    Ruoka

    "Taivaalliselta" maistuva toast skagen valmistuu helposti Harri Syrjäsen ohjeella

  • 26.10.202410:33
    Ruoka

    Helppo resepti: "Taivaallinen" toast skagen valmistuu käden käänteessä

  • 21.06.202412:31
    Ruoka

    "Taivaalliselta" maistuva toast skagen valmistuu helposti – nappaa Harri Syrjäsen ohje!

  • 29.04.202312:31
    Ruoka

    Harri Syrjänen neuvoo, kuinka helposti valmistuu taivaallinen toast skagen