Näin Jamie Oliver valmistaa graavilohen: Testaa helppo resepti – "lopputuloksesta voit olla ylpeä"

graavilohi lohi kala
Shutterstock

Jamie Oliverin herkullinen graavilohi saa makua punajuuresta, piparjuuresta, vodkasta ja tillistä.

Televisiosta tuttu brittikokki Jamie Oliver esittelee tuoreessa Juhlaruokakeittokirjassaan (Readme 2017) parhaat reseptinsä joulukauteen. Mukana on myös suomalaisista ja ruotsalaisista juhlapöydistä tuttu graavilohi. 

– Kaunis ja hieno graavilohi on matkojeni suosikki, Se on eleganttia, puhdasta, tuoretta, upeannäköistä ja helppoa - se siis kiteyttää ruotsalaisen ruoanlaiton parhaat puolet. Lopputuloksesta voit olla ylpeä, Oliver kertoo kirjassa.

Jamie Oliverin Graavilohi

Tästä reseptistä tulee 10 annosta. Valmistaminen kestää 20 minuuttia plus graavaamisajan.

200 g raakaa punajuurta
100 g (vuori)suolaa
reilu 0,5 dl ruokosokeria
0,5 dl vodkaa
1 nippu tuoretta tilliä
1 sitruuna
50 g tuoretta tai säilöttyä piparjuurta raastettuna
1 lohen kylkipala (700g) nahkoineen ruodot nypittynä

Kuori punajuuret ja siisti ne. Laita ne monitoimikoneeseen suolan, sokerin, vodkan ja tillin kanssa. Lisää hienoksi raastettu sitruunan kuori, piparjuuri (raasta sekin hienoksi, jos käytät tuoretta) ja sykäytä ainekset sekaisin.  Hiero hieman seosta lohen pintaan ja aseta lohi isolle tarjottimelle nahkapuoli alaspäin. Taputtele loput seoksesta kalan päälle, jotta se peittyy kauttaaltaan tasaisesti. Peitä tarjotin ja kala tuorekelmulla tiiviisti. Laita paino kalan päälle, jotta se tiivistyy tasaisesti ja laita se jääkaappiin 36 tunniksi - tai pidemmäksi aikaa, jos lohipala on todella paksu.

Avaa graavautunut kala kääreestä, pidä sitä paikoillaan ja kaada neste pesualtaaseen. Hiero suolainen pinta pois. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla ja kiedo se tiukasti tuorekelmuun. Laita graavilohi takaisin jääkaappiin odottamaan. 

Kun on tarjoilun aika, viipaloi lohi ohuesti vinottain pitkällä terävällä veitsellä. Aina, kun veitsi koskettaa nahkaa, kierrä sitä ylöspäin, jotta kala irtoaa. Asettele viipaleet lautaselle tai vadille sitä mukaa. 

Lähde: Jamie Oliver – Juhlaruokakeittokirja (Readme 2017)

***

7:56

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_master_chef_vip
   MasterChef Suomi

   Rakastettu MasterChef 2020 nostaa kilpailemisen uudelle tasolle sillä tällä kertaa toisistaan ottaa mittaa ruuanvalmistuksen ammattilaisia ja nyt tuomareilla onkin mahdollisuus vaatia kilpailijoilta entistä enemmän kasvua, itsensä ylittämistä sekä huikeita oivalluksia. Tuomareina toimivat Tomi Björck ja Sikke Sumari sekä Kape Aihinen.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja