Mustien papujen pelko

MTV Oy, All rights reserved

"Jes, kohta on lounas! Hirvee nälkä. Mitäs meidän työmaaruokala tarjoilee? Oujee, lihamureketta. Mitvit, lisukkeena mustia papuja? Mustia papuja! Kuulostaa tosi pahalta! Mites pottumuusi? Lihamurekkeen kanssa on aina ollut pottumuusia. Mä haluun pottumuusia. Keitetyt perunatkin kävis. Mutta mustia papuja. En mä edes tiedä, mitä ne on, mutta ei voi olla hyvää. Vihreitä papuja oon joskus syönyt enkä mä oikeen niistäkään välitä. 

Tää on nyt jotain ulkomaista juttua. Ruokalan keittäjät maistaneet taas kaikkea kummaa ja nyt viedään meidän perunatkin lautaselta. Kohta on Suomen pellot muutettu papupenkeiksi. Mitä vikaa perunassa on? Sitä voi keittää, sitä voi muussata, sitä voi… mitäs muuta? Ranskalaisia! Siitä voi tehdä ranuja. Ai että mä tykkään grillikioskien ranuista. Tai iskeä lauantaisaunan päälle pellillinen ranuja uuniin. Sihauttaa tölkki auki, lautaselle kunnon kasa ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia ja telkun ääreen herkutteleen. Vähän eri juttu, jos yrittäis mustilla pavuilla. Ei toimi. Miks meille tyrkytetään väkisin papuja, jos me tykätään enemmän perunasta? Ei siinä ole järkeä.

Nyt muuten muistan, että Jaska silloin joskus sanoi kokanneensa mustia papuja. Muuttuivat kuulemma kypsyessä vihreiksi. Semmosiks tavallisen näköisiksi. Paree olis. En syö mustaa ruokaa. Paitsi jos makkara pääsi hiukan kärähtään. Jos mun pavut ei oo muuttunut vihreiksi, voikohan ne palauttaa keittiöön? Ai niin, Jaska oli tuonut ne pavut Ruotsista, jossa se papuhössötys on lähtenyt ihan lapasesta. Viikon reissu eikä kertaakaan tarjolla perunaa! Kaikenlaisia papuja ties minkä kanssa. Miten ne ruotsalaiset on sallinut tommosen meiningin? Sitä yritetään niin nauttia kaikista maailman mauista ja unohdetaan perusjutut. Peruna nyt vain kuuluu pohjoismaiseen ruokaympyrään. Niin just! Ruokaympyrä. Suomen lautasmalli. Näkyykö siellä mustia papuja? No ei näy. Peruna siellä on.

Yrittäähän ne väittää, että kantsis syödä hirveen monipuolisesti, mutta lihamureke, pottumuusi ja porkkanaraastetta viereen kun on vaan niin hyvä. Hyvin oon pärjännyt. Pitäis muka oppia uusia makuja. Miks? Jos mä tiedän, että tykkään hirveesti lihamurekkeesta ja pottumuusista ja pystyn ostaan ja syömään sitä vaikka joka päivä, niin miks ihmeessä mä opettelisin syömään jotain mustia papuja?

Mun maku nyt vain on tämmönen. En ole nirso, mutta mustat pavut ei kuulu suomalaiseen ruokavalioon. Varmaan pian jaetaan erityistukia mustien papujen viljelijöille. Siinä jää perunanviljelijät nuolemaan näppejään. Kyllä niitä pitäisi mennä syömään sinne, missä ne luonnonvaraisena kasvaa. Ei mun lautaselle, pliis. Mikä tätä kansaa vaivaa? Kaiken maailman kotkotuksia tuodaan syötäväksi. Seuraavaksi on mustat pavut koululaisten lautasilla. Sitten meidän lapset pyytää kotonakin mustia papuja. Mitä mä sitten teen? Mun lapset aivopestään pois perunasta. Sen jälkeen meidän perheessä porukka syö eri ruokia. Mitä se tekee meidän perheelle? Sehän hajoo lopulta. Pitäkööt ne mustat pavut! Mä lähden syömään kunnon suomalaista pitsaa."

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja