Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mustien papujen pelko

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 06.09.2015 19:35

"Jes, kohta on lounas! Hirvee nälkä. Mitäs meidän työmaaruokala tarjoilee? Oujee, lihamureketta. Mitvit, lisukkeena mustia papuja? Mustia papuja! Kuulostaa tosi pahalta! Mites pottumuusi? Lihamurekkeen kanssa on aina ollut pottumuusia. Mä haluun pottumuusia. Keitetyt perunatkin kävis. Mutta mustia papuja. En mä edes tiedä, mitä ne on, mutta ei voi olla hyvää. Vihreitä papuja oon joskus syönyt enkä mä oikeen niistäkään välitä. 

Tää on nyt jotain ulkomaista juttua. Ruokalan keittäjät maistaneet taas kaikkea kummaa ja nyt viedään meidän perunatkin lautaselta. Kohta on Suomen pellot muutettu papupenkeiksi. Mitä vikaa perunassa on? Sitä voi keittää, sitä voi muussata, sitä voi… mitäs muuta? Ranskalaisia! Siitä voi tehdä ranuja. Ai että mä tykkään grillikioskien ranuista. Tai iskeä lauantaisaunan päälle pellillinen ranuja uuniin. Sihauttaa tölkki auki, lautaselle kunnon kasa ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia ja telkun ääreen herkutteleen. Vähän eri juttu, jos yrittäis mustilla pavuilla. Ei toimi. Miks meille tyrkytetään väkisin papuja, jos me tykätään enemmän perunasta? Ei siinä ole järkeä.

Nyt muuten muistan, että Jaska silloin joskus sanoi kokanneensa mustia papuja. Muuttuivat kuulemma kypsyessä vihreiksi. Semmosiks tavallisen näköisiksi. Paree olis. En syö mustaa ruokaa. Paitsi jos makkara pääsi hiukan kärähtään. Jos mun pavut ei oo muuttunut vihreiksi, voikohan ne palauttaa keittiöön? Ai niin, Jaska oli tuonut ne pavut Ruotsista, jossa se papuhössötys on lähtenyt ihan lapasesta. Viikon reissu eikä kertaakaan tarjolla perunaa! Kaikenlaisia papuja ties minkä kanssa. Miten ne ruotsalaiset on sallinut tommosen meiningin? Sitä yritetään niin nauttia kaikista maailman mauista ja unohdetaan perusjutut. Peruna nyt vain kuuluu pohjoismaiseen ruokaympyrään. Niin just! Ruokaympyrä. Suomen lautasmalli. Näkyykö siellä mustia papuja? No ei näy. Peruna siellä on.

Yrittäähän ne väittää, että kantsis syödä hirveen monipuolisesti, mutta lihamureke, pottumuusi ja porkkanaraastetta viereen kun on vaan niin hyvä. Hyvin oon pärjännyt. Pitäis muka oppia uusia makuja. Miks? Jos mä tiedän, että tykkään hirveesti lihamurekkeesta ja pottumuusista ja pystyn ostaan ja syömään sitä vaikka joka päivä, niin miks ihmeessä mä opettelisin syömään jotain mustia papuja?

Mun maku nyt vain on tämmönen. En ole nirso, mutta mustat pavut ei kuulu suomalaiseen ruokavalioon. Varmaan pian jaetaan erityistukia mustien papujen viljelijöille. Siinä jää perunanviljelijät nuolemaan näppejään. Kyllä niitä pitäisi mennä syömään sinne, missä ne luonnonvaraisena kasvaa. Ei mun lautaselle, pliis. Mikä tätä kansaa vaivaa? Kaiken maailman kotkotuksia tuodaan syötäväksi. Seuraavaksi on mustat pavut koululaisten lautasilla. Sitten meidän lapset pyytää kotonakin mustia papuja. Mitä mä sitten teen? Mun lapset aivopestään pois perunasta. Sen jälkeen meidän perheessä porukka syö eri ruokia. Mitä se tekee meidän perheelle? Sehän hajoo lopulta. Pitäkööt ne mustat pavut! Mä lähden syömään kunnon suomalaista pitsaa."

Lisää aiheesta:

Kokki Stefan Richter jakaa yksinkertaisen ohjeensa pihvin maustamiseen: "Jos mulla on hyvä pihvi, en halua tappaa sitä p***alla kaupan marinadisoosilla"Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Miksi kasvisruokia nimetään liharuokien nimillä?Ananaspizzasta ja ruskeasta kastikkeestaHenri Alén jakaa parhaat vinkkinsä pataruokiin: "Ykkösnyrkkisääntö on..."Lihansyöjien sillanrakentajat
kritiikkimielipidemustat pavutpohdinta

Tuoreimmat aiheesta

kritiikki
  • 20.01.201915:55
    ravintola-arvostelu

    7 kysymystä ja vastausta ravintola-arvostelujeni kirjoittamisesta

  • 15.04.201713:18
    pohdinta

    Blogien suosiosta ja hölmöistä mittareista

  • 14.10.201422:27
    palaute

    Palautteenannosta ravintolaan

  • 30.09.201422:22
    arvostelu

    Ravintola-arvostelu: Pikkubistro Kattila, Tampere

  • 19.08.201421:47
    mielipide

    Ruokakriitikon anatomia