Uudet maut ovat harvinaista herkkua. Sellaiset kokonaan uudenlaiset, joita ei voi verrata heti toiseen. Sellainen pelmahti lautaselle, kun kokkailin saamastani Andalusian auringossa - kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin -kirjan arvostelukappaleesta.
Musakhan on perinteinen palestiinalaisruoka, jota pidetään usein myös valtion epävirallisena kansallisruokana. Enkä ihmettele suosiota. Vaikka maku oli minulle uusi, se ei ollut ”vaikea” - päinvastoin, erittäin herkullinen. Ruoka on varsin helppo tehdä, vaikka aikaa täytyykin varata reilu tunti. Siitä vajaa puolet on aktiivista kokkausta, loput lempeää hauduttelua. Oma ruoanlaitto kesti hitusen pitempään, koska tein samalla myös annoksen pohjana olevat pitaleivät. Nekin ovat helppoja leivottavia. Sekoita ainekset, anna kohota, pilko palasiksi, kauli, kohota ja paista. Homma hoituu alusta loppuun reilussa tunnissa ja lopputulos on aivan muuta kuin kaupan kuivakkaat valmisleivät.



