Musakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTA

Uudet maut ovat harvinaista herkkua. Sellaiset kokonaan uudenlaiset, joita ei voi verrata heti toiseen. Sellainen pelmahti lautaselle, kun kokkailin saamastani Andalusian auringossa - kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin -kirjan arvostelukappaleesta.

Musakhan on perinteinen palestiinalaisruoka, jota pidetään usein myös valtion epävirallisena kansallisruokana. Enkä ihmettele suosiota. Vaikka maku oli minulle uusi, se ei ollut ”vaikea” - päinvastoin, erittäin herkullinen. Ruoka on varsin helppo tehdä, vaikka aikaa täytyykin varata reilu tunti. Siitä vajaa puolet on aktiivista kokkausta, loput lempeää hauduttelua. Oma ruoanlaitto kesti hitusen pitempään, koska tein samalla myös annoksen pohjana olevat pitaleivät. Nekin ovat helppoja leivottavia. Sekoita ainekset, anna kohota, pilko palasiksi, kauli, kohota ja paista. Homma hoituu alusta loppuun reilussa tunnissa ja lopputulos on aivan muuta kuin kaupan kuivakkaat valmisleivät.

ITSE KIRJA on tavallista herkullisempi annos aurinkoisen keittiön anteja. Andalusian auringossa -blogia pitävän Erja Ariela Säkkisen kirjaan tuoma makumaailma on maanläheinen ja lämminhenkinen singahdellen Espanjasta Lähi-itään koukaten Kreikan kautta. Tarjolla on aimo annos tapaksia ja mezejä, juuri sopivan eksoottisia pääruokia meren antimista ja laitumelta sekä mielenkiintoinen kattaus makeita herkkuja. Kun mukaan höystetään fiiliksiä ja matkavinkkejä ruokien alkulähteille, toivoisin kanteen varoitusta matkakuumeen tarttumisesta. Reseptien taso ja tekoaika vaihtelevat paljon, mutta seurailevat pitkälti samaa kaavaa kuin oma ruoanlaittonikin rytmittyy. Arjessa hiukan nopeampaa ja vapaapäivinä rauhassa ajan kanssa. Tästä kirjasta tulen kokkaamaan useasti ja ottamaan viitteitä omiin sovelluksiin.

KIRJA-ARVONTA! Tämän aurinkoisen opuksen voi voittaa myös omaksi. Arvonta tapahtuu Facebookissa, tarkemmin täällä. Käy heittämässä suosikkisi Välimeren alueen keittiöistä ja olet mukana arvonnassa, joka suoritetaan ma 27.3.17 klo 21.

HUOM! Sumakkia löytyy hyvin varustetuista sekä esim. turkkilaishenkisistä ruokakaupoista. Se on kuivattua marjaa, jossa on sitruksinen vivahde. Mainio mauste, ei ”liian eksoottinen”.


Musakhan - kanaa palestiinalaisittain karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla
4 hlölle
4 kanan marinoimatonta koipireittä
suolaa
mustapippuria
4 isoa sipulia tai 6 pienempää, rouheina siivuina
1 rkl nelimaustetta (2 osaa mustapippuria, 1 osa jauhettua inkivääriä, 1 osa muskottia, 1 osa jauhettua neilikkaa - sekoita ainekset keskenään)
2 rkl sumakkia
1/2 dl pinjansiemeniä
1 dl öljyä paistamiseen
Tarjoiluun:
pitaleipiä (resepti alla)
sumakkia
(turkkilaista jogurttia)


OHJE: Pyyhkäise kanan pinta kuivaksi. Suolaa ja pippuroi. Kaada pataan tai suurelle pannulle puolet öljystä ja ruskista kana molemmin puolin. Nosta sivuun odottamaan.

Lisää pataan loput öljystä sekä sipulit. Kuullota keskilämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää pataan mausteet ja kana. Jatka kypsentämistä kannen alla, kunnes kana on kypsää, noin 45 min. Kääntele lopuksi joukkoon pinjansiemenet.

Levitä sipuliseos pitaleiville ja aseta kanankoivet sen päälle. Ripottele pinnalle sumakkia ja tarjoile halutessasi turkkilaisen jogurtin kera.


Pitaleivät
8 leipää
2,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
5-6 dl vehnäjauhoja (mielellään durum)

OHJE: Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja öljy. Alusta joukkoon vähän kerrallaan tarvittava määrä jauhoja, jotta saat aikaan pehmeän, käsiin tarttumattoman taikinan. Anna kohota peitettynä 30 min, kunnes taikina on kaksinkertainen.

Jaa taikina kahdeksaan osaan, kaulitse litteiksi leipäsiksi ja anna taas kohota 30 min peitettynä kevyesti jauhotetulla leivinpaperilla. Näin ne on helppo kumota uunipellille. Kuumenna uuni 275-asteiseksi ja jätä uunipelti uuniin kuumenemaan.

Nosta pitäleivät kuumalle uunipellille ilman leivinpaperia ja paista, kunnes ne ovat pullistuneet pallukoiksi, uunista riippuen 5-7 min.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat