Munakokkelia aamiaiseksi? Vältä näitä virheitä

munakokkeli
Shutterstock

Munakokkeli on herkullinen valinta aamupalaksi – tai miksei myös iltapalaksi. Se on myös helppo ruokalaji, jonka moni osaa tehdä vaikka unissaan. Mutta valmistatko sen todella oikein?

Kaikilla on oma valmistustapansa munakokkelille, mutta jotkut yleisluontoiset säännöt pätevät silti.

Ethän sinä sorru näihin viiteen virheeseen?

1. Et vatkaa tarpeeksi

On liiankin helppo kiirehtiä tämän vaiheen yli ja jättää antamatta sille sen ansaitsemaa huomiota. Kananmunien vatkaus on tärkeää, jotta lopputulos on pehmeä ja kuohkea. Jos et vatkaa tarpeeksi, valkuainen ja keltuainen eivät sekoitu toisiinsa ja kokkelista tulee epätasainen. Vatkausvaihe on tärkeä myös siksi, että saat ilmaa kananmuniin. 

TEE NÄIN: Vatkaa kananmunat kunnolla niin, että keltuainen menee rikki ja sekoittuu kunnolla valkuaiseen. Kananmunaseoksessa pitäisikin olla sitten tasaisen keltaisen väri. Riippuen siitä, kuinka vinhasti vatkaat, vatkausvaiheen pitäisi kestää noin 30–40 sekuntia.

2. Vatkaat munat liian aikaisin

On hienoa, jos kaikki ruoan valmistusvaiheet saa tehtyä ajoissa, mutta tämä vaihe on parasta jättää viime tippaan. Vatkaamisella on kaksi tarkoitusta: se sekoittaa keltuaisen ja valkuaisen sekä sekoittaa munien joukkoon ilmaa. Jos munasekoitus seisoo kulhossa liian pitkään, ylimääräinen ilma katoaa ja kananmunat latistuvat.

TEE NÄIN: Vatkaa munat juuri ennen paistinpannulle laittoa. Niissä on silloin paljon enemmän ilmaa ja volyymia ja sinut palkitaan superkuohkealla munakokkelilla.

3. Liian kuumaa

Vaikka monet ruoat kukoistavat korkeissa lämpötiloissa, munakokkeli ei ole yksi niistä. Se saattaa ylikypsyä tai jopa palaa pohjaan.

TEE NÄIN: Kärsivällisyys on avainasemassa, kun teet munakokkelia. Kypsennä se siis hitaasti ja matalassa lämpötilassa. Näin estät kokkelia ruskistumasta tai palamasta.

4. Käytät väärää pannua

Jos kypsennät pari kananmunaa aamiaiseksi, ei ole syytä käyttää kaikista suurinta omistamaasi paistinpannua. Jos pannu on liian suuri, kasvaa ylikypsymisen ja palamisen riski. Toisaalta, jos olet kypsentämässä kuutta kananmunaa, on parempi, ettet edes yritä tunkea niitä liian pienelle paistinpannulle, sillä silloin ne eivät kypsy tasaisesti.

TEE NÄIN: Jos kypsennät vain muutaman munan, pidättäydy pienessä paistinpannussa. Jos sinulla ei ole pientä paistinpannua, käytä pientä kattilaa. Kannattaa käyttää valurauta- tai teflonpannua, niiden puhdistus kun on paljon helpompaa.

5. Jätät kananmunat kuumaan liian pitkäksi aikaa

Jos jätät kokkelin pannulle liian pitkäksi aikaa, huomaat, että lautasellasi on kuivia, kumimaisia kananmunia. On toki tärkeää varmistaa, että munat ovat täysin kypsiä ennen niiden syömistä, mutta liika on aina liikaa.

TEE NÄIN: Ota paistinpannu liedeltä, kun munakokkeli on pehmeää – juuri ennen kuin se on asettunut kunnolla. Paistinpannun jälkilämpö jatkaa munien kypsyttämistä vielä minuutin verran.

Lähde:  The Kitchn

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa ja Instagramissa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja