Munakokkeli on herkullinen valinta aamupalaksi – tai miksei myös iltapalaksi. Se on myös helppo ruokalaji, jonka moni osaa tehdä vaikka unissaan. Mutta valmistatko sen todella oikein?
Kaikilla on oma valmistustapansa munakokkelille, mutta jotkut yleisluontoiset säännöt pätevät silti.
Ethän sinä sorru näihin viiteen virheeseen?
1. Et vatkaa tarpeeksi
On liiankin helppo kiirehtiä tämän vaiheen yli ja jättää antamatta sille sen ansaitsemaa huomiota. Kananmunien vatkaus on tärkeää, jotta lopputulos on pehmeä ja kuohkea. Jos et vatkaa tarpeeksi, valkuainen ja keltuainen eivät sekoitu toisiinsa ja kokkelista tulee epätasainen. Vatkausvaihe on tärkeä myös siksi, että saat ilmaa kananmuniin.
TEE NÄIN: Vatkaa kananmunat kunnolla niin, että keltuainen menee rikki ja sekoittuu kunnolla valkuaiseen. Kananmunaseoksessa pitäisikin olla sitten tasaisen keltaisen väri. Riippuen siitä, kuinka vinhasti vatkaat, vatkausvaiheen pitäisi kestää noin 30–40 sekuntia.
2. Vatkaat munat liian aikaisin
On hienoa, jos kaikki ruoan valmistusvaiheet saa tehtyä ajoissa, mutta tämä vaihe on parasta jättää viime tippaan. Vatkaamisella on kaksi tarkoitusta: se sekoittaa keltuaisen ja valkuaisen sekä sekoittaa munien joukkoon ilmaa. Jos munasekoitus seisoo kulhossa liian pitkään, ylimääräinen ilma katoaa ja kananmunat latistuvat.
