Munakoisopurilainen à la Viljaton kattaus

MTV Oy, All rights reserved

Tammikuu on monelle kevennyksen aikaa. Itse kokeilen sokeritonta kolmiviikkoista. Se on ollut juuri niin helppoa kuin kuvittelinkin. Sokerista kieltäytyminen on minulle yhdentekevän helppoa. Näsinneulan jälkkäriä menin syömään, mutta se oli lähinnä kulinarismiin nojautumista. :) 

Itselleni sokeria tehokkaampi keino keventää on gluteenittomuus. Sitäkin olen kokeillut ja hyväksi havainnut. Tiedän sen tekevän itselleni hyvää, mutta niin tekee gluteenipitoisten ruokien nauttiminenkin. Oli joka tapauksessa hienoa saada käsiini arvostelukappale Emmi-Liia Sjöholmin uutuuskirjasta Viljaton kattaus. Torkkuja ja nokkosia -blogin kirjoittaja on tehnyt monipuolisen, arkeen ja juhlaan sopivan esikoisteoksen, joka toimii paitsi tietoiseen keventämiseen, myös rennon luonnolliseen herkutteluun. Kirjan nimi voi johtaa hiukan harhaan. "Tavallista" viljaa ei missään reseptissä käytetä, ainoastaan luontaisesti gluteenittomia lajikkeita kuten kvinoaa. Useimmissa opuksen ruoissa koko viljattomuutta ei edes tule ajatelleeksi. Eli kirja ei ole täynnä gluteenittomia jauhovirityksiä ja ”normaalin” raaka-aineen korvaavia vippaskonsteja. Se on täynnä hyvää ruokaa, joka syntyy mutkitta tavallisen kotikokin keittiössä. Yksinkertaisen tyylikäs ulkoasu on selkeydessään ja raikkaudessaan esimerkillistä työtä.

Tein alkutöikseni kansikuva-annoksen ”munakoisopurilaisesta”. Vaimo on ehtinyt tehdä jo pari lisää ja veikkaan, että koluaa kirjaa vielä tiiviisti jatkossa. En pistä pahakseni. Purilaiseksi en annosta kuvailisi, mutta hauskaksi munakoisotorniksi kyllä. Vähän kuin yhden hengen munakoisolasagne. Annoksen idealla saisi helposti tehtyä ihan vuokalasagnenkin, mutta yksittäisannoksena ruoasta tulee persoonallinen. Helppo herkku arkeen ja juhlaan, alku- tai pääruoaksi. Myös lisukkeeksi.

Toisin kuin kirjassa, laitoin valmiin purilaisen vielä uuniin hetkeksi, kunnes juusto alkoi hiukan sulaa. Näin varmistin lämpimämmän kokemuksen keskellä pakkaspäivää. Lisäsin kvinoan sekaan myös hiukan tuoretta chiliä korostaamaan makua, ei yhtään polttamaan. Ja vielä vähän kapriksia makua antamaan...

Munakoisopurilaiset

3 purilaista

1 munakoiso

suolaa

oliiviöljyä

6 aurinkokuivattua tomaattia

2 dl keitettyä kvinoaa

1-2 rkl kapriksia

0,5-1 mietoa tuoretta chiliä (ei saa tulla tulista)

2 palloa buffalomozzarellaa

tuoretta timjamia

Viipaloi munakoiso sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna itkettyä 15 minuuttia. Kuivaa pinnalle noussut neste pois ja munakoisot kuiviksi. Paista munakoisoja keskilämmöllä runsaassa oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet ja niiden pinta on kullanruskea. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit sekä timjami ja sekoita ne ja kaprikset ja hienonnettu chili kvinoaan. Revi mozzarella paloiksi. Kokoa purilaiset kolmen munakoisoviipaleen väliin. Älä välitä, vaikka kvinoa pursuaa ulos. Purilaiset kannattaa siksi koota suoraan lautasille.(Jos haluat lämpimän version, laita purilainen uuniin 200 asteeseen ja ota pois, kun juusto alkaa hiukan sulaa.)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.