Tammikuu on monelle kevennyksen aikaa. Itse kokeilen sokeritonta kolmiviikkoista. Se on ollut juuri niin helppoa kuin kuvittelinkin. Sokerista kieltäytyminen on minulle yhdentekevän helppoa. Näsinneulan jälkkäriä menin syömään, mutta se oli lähinnä kulinarismiin nojautumista. :)
Itselleni sokeria tehokkaampi keino keventää on gluteenittomuus. Sitäkin olen kokeillut ja hyväksi havainnut. Tiedän sen tekevän itselleni hyvää, mutta niin tekee gluteenipitoisten ruokien nauttiminenkin. Oli joka tapauksessa hienoa saada käsiini arvostelukappale Emmi-Liia Sjöholmin uutuuskirjasta Viljaton kattaus. Torkkuja ja nokkosia -blogin kirjoittaja on tehnyt monipuolisen, arkeen ja juhlaan sopivan esikoisteoksen, joka toimii paitsi tietoiseen keventämiseen, myös rennon luonnolliseen herkutteluun. Kirjan nimi voi johtaa hiukan harhaan. "Tavallista" viljaa ei missään reseptissä käytetä, ainoastaan luontaisesti gluteenittomia lajikkeita kuten kvinoaa. Useimmissa opuksen ruoissa koko viljattomuutta ei edes tule ajatelleeksi. Eli kirja ei ole täynnä gluteenittomia jauhovirityksiä ja ”normaalin” raaka-aineen korvaavia vippaskonsteja. Se on täynnä hyvää ruokaa, joka syntyy mutkitta tavallisen kotikokin keittiössä. Yksinkertaisen tyylikäs ulkoasu on selkeydessään ja raikkaudessaan esimerkillistä työtä.
Tein alkutöikseni kansikuva-annoksen ”munakoisopurilaisesta”. Vaimo on ehtinyt tehdä jo pari lisää ja veikkaan, että koluaa kirjaa vielä tiiviisti jatkossa. En pistä pahakseni. Purilaiseksi en annosta kuvailisi, mutta hauskaksi munakoisotorniksi kyllä. Vähän kuin yhden hengen munakoisolasagne. Annoksen idealla saisi helposti tehtyä ihan vuokalasagnenkin, mutta yksittäisannoksena ruoasta tulee persoonallinen. Helppo herkku arkeen ja juhlaan, alku- tai pääruoaksi. Myös lisukkeeksi.

