Mainos

Muistilista emännille ja isännille – näin järjestät gluteenittoman joulun

Jos joulupöytäsi ääreen on tulossa keliaakikkoja, täytyy ruokailun kanssa olla tarkka. Lue vinkit gluteenittomaan juhlapöytään!

Jouluvieraita kestitsevän on syytä muistaa, että gluteeniton menu ei sisällä vehnää, ruista, ohraa eikä mitään näitä viljoja sisältäviä valmisteita. Jos ruokailuun siis osallistuu gluteenitonta ruokavaliota noudattavia keliaakikkoja, pitää ruokien kanssa olla tarkkana.

– Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on tarkka gluteeniton ruokavalio. Siitä ei voi lipsua edes jouluna. Tarjoilun ei kuitenkaan tarvitse paisua yli äyräiden, sillä gluteenitonta voi hyvin tarjota kaikille, sanoo Vuohelan Herkun myynti- ja markkinointipäällikkö Jaana Heikkilä.

Näin joulu onnistuu:

1. Älä tuputa! Pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle haitallista.

2. Lue ainesosat. Helpointa on valita tuotteita, joissa on merkintä ”gluteeniton” tai Keliakialiiton myöntämä merkki. Säilytä pakkaukset ja anna vieraasi tarkistaa tuotteen soveltuvuus.

3. Pidä työvälineet erillään. Tavallisia jauhoja tai leivänmuruja ei saa siirtyä eteenpäin kauhan, mitan, margariinipaketin tai leikkuulaudan kautta. Ota aina käyttämätön leivinpaperi. Jauhota vuoat esimerkiksi kookoshiutaleilla tai gluteenittomilla korppujauhoilla.

4. Säilytä gluteenittomat tuotteet eri paikassa, ja käytä omia tarjoiluastioita. Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat tavallisia nopeammin, joten kääräise ne muovikelmuun tai pakasta.

5. Osta valmista. Kaupoista saa tuoreita gluteenittomia joululeivonnaisia ja pipareita, sekä pakasteesta valmista torttutaikinaa. Jos et löydä, kysy kauppiaaltasi.

Jouluruoista sopivia ovat esimerkiksi rosolli ja kalat. Kinkun kuorrutukseen voi käyttää gluteenittomia korppujauhoja tai vaikkapa mantelijauhoja. Markkinoilta löytyy useita joululaatikoita gluteenittomina. Keliakialiiton listasta voi tarkistaa gluteenittomat joululaatikot ja -makeiset.

Monet raaka-aineet – kuten leivinjauhe, perunajauho ja maissitärkkelys – ovat luontaisesti gluteenittomia, eli käyttökelpoisia sellaisenaan. Reseptien jauhot voi vaihtaa gluteenittomiksi, mutta sitkon puute voi aiheuttaa haasteita. Gluteenittomissa kakku- ja piirakkajauhoseoksissa leivontaa helpottavat apuaineet ovat valmiina.

KATSO RESEPTIT:

Lähde: Vuohelan Herkku

MTV LIFESTYLE

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja