Muistatko vielä vanhanajan makaronilaatikon? Näin mummolasta tuttu klassikko eroaa nykypäivän arkiruoasta

vanhanajan makaronilaatikko
Vanhanajan makaronilaatikko tehdään pitkistä putkimakaroneista. Myllyn Paras

Vanhanajan pitkä putkimakaroni on tullut monelle tutuksi mummolassa. Putkimakaronista tehtiin muun muassa perinteistä, lihatonta makaronilaatikkoa.

Pitkistä putkimakaroneista tehtävä vanhanajan makaronilaatikko on monelle tuttu ruoka mummolasta. Tiesitkö, että tämä klassikkoherkku kuuluu myös monen suomalaisen joulupöytään. 

VINKKI: Pätki putkia erimittaisiksi paloiksi tai keitä pitkinä putkina painaen veden alle (kuten spagettia).

Perinteisessä makaronilaatikossa ei käytetä lainkaan jauhelihaa. Mausteetkin ovat vanhanajan yksinkertaiset: suolaa, sokeria ja valkopippuria.

Testaa sinäkin ihanan kotoisa klassikkoresepti!


Vanhanajan makaronilaatikko

noin 4:lle

250 g putkimakaronia
1 iso sipuli
50–150 g juustoraastetta (esim. Emmental)
2 munaa
8 dl (laktoositonta) maitoa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
⅓ tl valkopippuria

Pätki putket lyhyiksi pätkiksi käsin taitellen. Keitä niitä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit keittää putket myös pätkimättä. Kuullota sillä aikaa sipuli pannulla.

Kaada putket ja sipulit voideltuun uunivuokaan, lisää sekaan haluamasi määrä paistonkestävää juustoraastetta. Sekoita munat, maito sekä mausteet, kaada vuokaan. Jos käytät laktoositonta maitoa, sokerin lisäystä ei tarvita.

Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla tunnin ajan.

Resepti ja kuva: Myllyn Paras

***

Testaa myös Kari Aihisen pellinkiläinen makaronilaatikko:

Pellinkiläinen makaronilaatikko 8:14

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!