Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Muistatko vielä ravintola Omenapuun? Kurkkaa legendaaristen ravintoloiden lastenlistat 1960–1990-luvuilta

1:06Muistatko vielä nämä legendaariset ravintolat? Kurkkaa lastenlistat 1960–1990-luvuilta
Julkaistu 27.10.2021 09:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsingissä sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa pääsee tutustumaan ravintolakulttuurimme historiaan. Paikan päällä voi ihailla vaikka tuttujen ravintoloiden ruokalistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

Videolla: Muistatko vielä nämä legendaariset ravintolat? Kurkkaa lastenlistat 1960–1990-luvuilta

Kävitkö sinä omassa lapsuudessasi ravintoloissa syömässä? Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa kerrotaan, että ravintoloita pidettiin Suomessa pitkään ennen kaikkea anniskelupaikkoina. Ravintoloissa kävivät erityisesti miehet.

Pikkuhiljaa sekä ravintoloiden tarjonta että asiakaskunta alkoi kuitenkin monipuolistua. 1960-luvulla perustettiin esimerkiksi Kantaravintolat Oy:n olutravintoloita, joihin myös perheet olivat tervetulleita. Perheet alettiin nähdä yhä tärkeämpinä asiakkaina 1970- ja 1980-luvuilla ja ruokalistoissa ryhdyttiin huomioimaan myös perheen pienimpiä.

Lasten ravintolalistoille koottiin annoksia, joista pienokaisten arveltiin pitävän: lihapullia, nakkeja ja jäätelöä. Aikuisten suosikkiannoksista lapsille tarjoiltiin sen sijaan pienempiä kokoja. Yleistä oli myös, että lapsiasiakkaat huomioitiin hauskoilla annosten nimillä.

Muistatko vielä ravintola Omenapuun?

Moni pääkaupunkiseudulla kasvanut muistaa varmasti legendaarisen ravintola Omenapuun. Ravintola aloitti toimintansa vuonna 1983 Helsingin Keskuskadulla, Makkaratalossa.

Omenapuun omistaneen ravintolayhtiö Center-Innin Eila Kuurma halusi tarjota asiakkailleen uudenlaisia kokemuksia ja lanseerasi Suomeen muun muassa parsaviikot, brunssin ja viinien tarjoilun laseittain.

Ravintolan keittiö nojautui erityisesti italialaisiin ja muihin kansainvälisiin ruokiin. Omenapuu oli perheravintola, jossa lapsille oli myös erillinen leikkipaikka.  

Omenapuu joutui lopulta lähtemään vanhoista tiloistaan Makkaratalon remontin vuoksi vuonna 2011. Ravintolan toimintaa oli tarkoitus jatkaa muualla, mutta lopulta talouden epävakaa tilanne tuhosi suunnitelmat.

Katso video yltä: Muistatko vielä nämä legendaariset ravintolat? Kurkkaa lastenlistat 1960–1990-luvuilta

Lähteet: Hotelli- ja ravintolamuseo, City.fi, HS.fi

Lisää aiheesta:

Kohuttu helsinkiläiskahvila sulki ovensa: "Ei herkkähipiäisille"Suosittu ravintolaketju kaavailee jopa kymmentä uutta ravintolaa Suomeen – poikkeuksellinen konseptiTiesitkö näistä hulluista ravintolasäännöistä Suomessa? Totuus "kiertävän voileivän" takaaTiesitkö, että baarijakkarat olivat ennen ankarasti kiellettyjä suomalaisbaareissa? Tässä syyYli 1 000 pizzan päivämyynti yllätti – näissä suomalaisravintoloissa paukkuivat kesällä ennätyksetHuippuravintoloiden annoksia 5–7 eurolla: Hittitapahtuma porskuttaa koronakriisistä huolimatta – nyt ei tarvitse jonottaa
RavintolatRuokaRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"