Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Muistatko vielä nämä legendaariset keksit lapsuudestasi? Niiden nimi tarkoittaa jotain ihan muuta, kuin ajattelit

Myllyn Paras
Julkaistu 11.01.2020 18:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Milloin viimeksi olet syönyt vaaleanpunaiseksi kuorrutetun piparin, eli pumpernikkelin?

Ehkä sinäkin söit pienenä kotona tai mummolassa valloittavalla vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystettyjä keksejä, pumpernikkeleitä?

Pumpernikkelin nimi tulee saksan kielen sanasta pumpernickel – tosin Saksassa kyse on täysin toisesta leivonnaisesta. Saksalainen pumpernickel on makeaa leipää, kun suomalainen pumpernikkeli puolestaan kuorrutettu piparkakku.

Erään teorian mukaan pumpernickel-sanan alku olisi viittaus hiivan vaikutukseen taikinassa, ja nickel puolestaan lyhennys sanasta, jota saksalaiset käyttävät typeryksestä. Pumpernikkeli olisi siis suomennettuna "typeryksille sopivaa leipää". 

Perinteisistä pipareista eroten pumpernikkelit leivotaan soikion muotoisiksi. Kokeile kotona retroherkkua!

Helpot pumpernikkelit

1pktvalmista piparitaikinaa

Punainen pinta:
n.2½dlvaaleanpunaista tomusokeria
1
munanvalkuainen


Levitä taikinalevy/-levyt sulamaan huoneenlämpöön noin 45 minuutiksi. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.

Painele soikealla tai pyöreällä muotilla pyörylöitä taikinaan ja nosta piparit lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Voit toki tehdä muitakin muotoja. Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

Sekoita tomusokerista ja elintarvikeväristä sekä munanvalkuaisesta kuorrutus. Levitä siitä tasaiset, peittävät pinnat leivonnaisille.

Lähteet: Myllyn Paras, Raholan syötäviä sanoja -ruokasanasto

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Joulumyyjäisten hittiherkut: Jouluinen rocky road ja muut helpot ideatPaluu menneisyyteen: Ihastuttavat leivokset kesäjuhliin – milloin olet viimeksi syönyt?Tippaleivät syntyvät helposti myös kotona! Yllättävällä raaka-aineella teet herkuista entistäkin parempiaPaluu menneisyyteen: Nämä legendaariset keksit sinäkin ehkä muistat lapsuudestasiEt ikinä usko, mistä nämä naposteltavat on tehty – kokeile kotonaSuklaakorvapuustit
RuokaRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä