Muistatko vielä nämä kahvipakettien kätkemät yllätykset? – ”saivat jopa pikkupojat innostumaan kahvin juonnista”

autokortitPaulig
1950-luvulla kahvipakettien tukipahveista löytyneet autokuvat olivat haluttuja keräilykohteita. Paulig, Shutterstock

Lapsuudesta tuttu keräilykorttiperinne juontaa monien yllätykseksi juurensa kahvimaailmaan, tarkemmin sanottuna kahvipaketteihin.

Pokémon- ja jääkiekkokortteja. Moni suomalainen on keräillyt lapsuudessaan erilaisia keräilykortteja, mutta tiedätkö, mistä tämä tapa on oikein lähtöisin?

Toisin kuin voisi luulla, tämä perinne juontaa juurensa 1950-luvulle ja kahvipaketteihin.

Kova kilpailu johti korttiperinteen lopettamiseen

Keräilykorttiperinne sai alkunsa kahvin säännöstelyn vapauduttua vuonna 1954. Kyseisenä vuonna Paulig alkoi painattaa kahvipakettien tukipahevihin autokortteja, joita painatettiin yhteensä 216 erilaista.

Kahvipakettien tukipahvien varsinaisena tarkoituksena oli pitää kahvipaketti napakasti kasassa ja sulkea paketin suu tiiviisti ja hygieenisesti, mutta pahveihin painetut autokuvat saivat jopa pikkupojat innostumaan kahvin juonnista, Pauligin verkkosivuilla kerrotaan. 

Paulig ei suinkaan ollut ainoa, joka keksi keräilykorttien jouduttavan kahvinmyyntiä. Korttien suosio kasvoi niin suureksi, että 1950-luvulla peräti neljä isoa ja monta pienempää paahtimoa alkoivat painattaa keräilykuvia kahvipakettien tukipahveihin.

Sen lisäksi, että keräilykorttiharrastus lisäsi kahvin myyntiä, se johti valitettavasti myös rikollisiin puuhiin. Keräilyinnostus ja paahtimoiden välinen kilpailu kävi lopulta niin kiivaaksi, että lopulta vuonna 1955 paahtimot päättivät yhteistuumin luopua yhteistuumin tästä viranomaisten paheksumasta tavasta.

Lyhyeksi jääneestä historiastaan huolimatta autokortit ovat vielä nykypäivänäkin suosittu keräilykohde, ja harvinaisempien korttien arvo on kohonnut useisiin kymmeniin euroihin.

Korttien aitous on mahdollista tarkistaa pienen yksityiskohdan avulla. Aidon autokortin tunnistaa nimittäin neljästä pienestä reiästä, jotka ovat tulleet kortteihin pakkauskoneesta.

***

Katoaako kahvi kartalta? 7:51

Lähde: Paulig, Vahvike

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja