Huomio-sekoitusta ja Sinetti-kahvia – muistatko vielä nämä nostalgiset kahvipaketit vuosikymmenten takaa?

kahvipurkit
Peltiset kahvipakkaukset ovat säilyneet vuosikymmenestä toiseen. Nämä kahvipaketit toimivat koristeina Mommilan Kyläpuodissa. MTV

Onko teidän perheessänne juotu Pauligin viitosia tai Luxus Moccaa? Nämä kahvipaketit vievät sinut aikamatkalle vuosikymmenten taa.

Suomalaiset ovat todellista kahvikansaa, ja meillä kahvi näyttelee tärkeää roolia niin arjessa kuin juhlassa. Vaikka rakkaus kahvia kohtaan on pysynyt vuosikymmenet muuttumattomana, kahvipakkaukset ovat sen sijaan muuttaneet muotoaan.

Tuovatko seuraavat pakkaukset sinulle muistoja mieleen? 

Paperisista pakkauksista tyhjiöpakattuihin malleihin

Kahvipakkaukset ovat muuttaneet vuosikymmenten saatossa muotoaan paperikääreisistä pakkauksista nykyajan tiiliskiviin.

Suomalaiset joivat vuonna 2017 kahvia 9,6 kiloa henkeä kohden.

Kahvin pakkaaminen mullistui 1960-luvun alussa, kun kahvia alettiin pakata alun perin avaruusteollisuudesta rantautuneisiin tyhjiö- eli vakuumipakkauksiin. Kun kahvi ei enää päässyt kosketuksiin ilman kanssa, sen säilyvyysaika piteni huomattavasti. 

Samana vuosikymmenenä kahvin laatuun alettaan kiinnittää entistä enemmän huomiota. Meiran paahtimoon hankittiin ensimmäisenä Euroopassa amerikkalainen paahtokone, jonka uudesta paahtomenetelmästä alettiin käyttää nimitystä Aito Amerikkalainen Aromipaahtomenetelmä, eli AAA. 

Nykyisin monissa kahvipaketeissa pahvikuori on jätetty pois, jonka ansiosta myös kahvipakkauksen koko on pienentynyt. 

Naiset valloittivat kahvipakettien kyljet

Kahvipakettien kylkiä ovat koristaneet vuosikymmenten saatossa niin piirrokset kuin valokuvat. 

Paula-tytöt ilmestyivät kahvipakettien kylkeen jo 1900-luvun alussa. Romanttinen tarina kertoo, että Pauligin perustaja Gustav Paulig oli nähnyt nuorena poikamiehenä tehdyllä retkellään viehättävän talontyttären ja piti kovasti näkemästään.

Vuosikymmenten jälkeen vuonna 1904 miehen aloittaessa kahvin paahtamisen Suomessa, muistot palasivat hänen mieleensä ja samana vuonna piirretty kansallispukuinen neito ilmestyi kahvipurkin kylkeen.

Vuonna 1950 ensimmäiseksi Paula-tytöksi pyrki 738 ehdokasta, ja heidän joukosta ensimmäiseksi Paula-tytöksi valittiin nurmijärveläinen Sinikka Kekki. Pian valinnan jälkeen Paula-tyttö sai myös oman nimikkokahvinsa. 

Samoihin aikoihin Paulig ryhtyi aikoinaan mainostamaan viittä myynnissä olevaa kahvilaatuaan Pauligin viitosina. Nimi juonsi juurensa kanadalaisiin, tiettävästi maailman ensimmäisiin hengissä selvinneisiin viitosiin. Pauligin viisi kahvilaatua olivat Huomio-sekoitus, Juhla-sekoitus, Sinetti-sekoitus, Paula-sekoitus ja Presidentin sekoitus.

Paula-tyttö ei suinkaan ollut ainoa nainen, joka koristi kahvipakkausten kylkiä. Meiran Kulta Katriinan tunnus Katriina-tyttö esiintyi kahvipakkauksissa vuodesta 1937 vuoteen 1968 saakka.

Peltiset kahvipurkit talouskäytössä

Aivan kuten nykypäivänäkin, pakkauksia käytettiin kahvin markkinoinnissa hyväksi jo vuosikymmeniä sitten.

Kahvipakettien kylkiä ovat koristaneet erilaiset piirokset ja valokuvat, mutta kenties kuuluisimmat kahvipakkaukset ovat hyvin näihin päiviin saakka säilyneet peltiset kahvipurkit, jotka olivat aikoinaan suosittuja lahjoja ja tuliaisia. 

Monen suomalaisen kotoa löytyy vielä tänäkin päivänä Keskon suorakulmaisia, sinisin tai punaisin kuvioin koristeltuja purkkeja, jotka olivat suosiossa etenkin 1960-luvulla.

Myös Paula-peltipurkit ovat tuttu näky suomalaisten keitiöissä, ja näitä purkkeja kerättiin aikoinaan talouspurkeiksi esimerkiksi sokerin ja jauhojen säilytystä varten. 

***

Katoaako kahvi kartalta? 7:51

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja