Muista yksi asia aina, kun ostat kalaa kaupasta – pilaantumisriski on muuten todellinen
Erityisesti kesäkeleillä on syytä olla supertarkkana kalaostosten kanssa, muistuttaa Pro Kala -yhdistys.
Videolla: Osaatko pakata kylmälaukun oikein?
Kala on herkkä raaka-aine ja kylmäketju avain kalan säilyttämisessä sekä maukkaan kala-aterian kokkaamisessa, muistuttaa Pro Kala -yhdistys.
Muista aina kylmäketju!
Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeen tarpeeksi alhaisesta lämpötilasta pidetään huolta.
– Tuotetta valmistettaessa ja matkalla kauppaan kylmäketjusta ovat huolehtineet alan ammattilaiset. Kylmäketjun tulisi jatkua kuitenkin myös sen jälkeen, kun tuote napataan kaupan kylmähyllystä ostoskoriin. Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle, yhdistyksestä muistutetaan.
Pakkaa aina kylmäkassi mukaan
Jotta kylmäketju säilyy, kauppaan on hyvä ottaa mukaan termoskassi tai kylmälaukku. Jo ruokaostoksia tehdessä kannattaa miettiä kalan säilyvyyttä: hae kala ostoskoriin vasta viimeisenä, jotta kauppaa kierrellessä lämpötila ei nouse turhaan.
Suuntaa suoraan kotiin, säilytä kalaa riittävän kylmässä
Kylmäketju pysyy parhaiten katkeamattomana, kun kaupasta suuntaa suoraan kotiin ja siirtää ostokset heti jääkaappiin. Kala säilyy parhaiten sulavan jään lämpötilassa eli nollan asteen tuntumassa.
– Kotioloissa tällaisia olosuhteita on haastava järjestää, ja siksi kala ei säilykään tavallisessa jääkaapissa päiväkausia. Viikonlopun kala-ateriaa varten ei kannata siis tehdä ostoksia alkuviikosta: parasta olisi, jos kalan käyttää jo ostopäivänä tai seuraavana päivänä.
Älä säilytä kalaa vedessä
Vaikka kalan kohdalla puhutaan sulavan jään lämpötilasta, älä kuitenkaan säilytä sitä vedessä. Sanotaan, että kala on uinut tarpeeksi, kun se on kerran nostettu vedestä. Neste nopeuttaa kalan pilaantumista.
Kala kypsyy nopeasti ja huonolla tuurilla jo ennen, kuin ruoanlaitto on ehtinyt edes alkaa! Näin voi käydä, jos kauppakassit laitetaan lämpimään autoon ja ajetaan sitten vaikkapa pitkä matka mökille. Pitkiä matkoja varten kala kannattaakin pakata termokassiin, ja mukaan voi sujauttaa kylmäkallen.
– Jos mahdollista, osta kala vasta perillä, Pro Kala ry:stä suositellaan.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan