MTV selvitti: Missä asuvat Suomen karkkihirmut, missä maistuu suklaa ja salmiakki? – Yksi alue selkeästi ylitse muiden!

shutterstock_3317112081
Kuva Shutterstock. Taulukko MTV, taulukon tiedot S-ryhmä Shutterstock, toinen kuva MTV

Syödäänkö Suomessa yhtä paljon karkkia kaikkialla? Missä ollaan kaikista persoimpia makealle? Kesko ja S-ryhmä paljastavat MTV:n Makuja-sivustolle tietoja eri tuoteryhmistä omista järjestelmistään.

Kesko antaa tiedot plussatietokannastaan. Karkin kulutus on laskettu suhteessa kokonaisostokseen eri maakunnissa, joten maakunnan väkimäärällä ei ole vaikutusta. Myös turistien osuutta ei olla otettu luvuissa huomioon.

S-ryhmän luvut on laskettu alueittain ostoskoriin käytetty euromäärä suhteutettuna ostoskorien keskiarvolla. Näin saatiin selville, minkä tyyppiset makeiset korostuvat milläkin alueella. S-ryhmältä tietoja saatiin 14 eri tuoteryhmästä.

Yksi ylitse muiden

Keskolta kerrotaan, että erot kolmessa tuoteryhmässä – suklaalevyissä, makeispusseissa ja suklaapatukoissa – eivät ole hyvin merkittäviä. Kuitenkin yksi maakunta korostuu yli muiden: Lapissa ostetaan eniten niin suklaalevyjä, makeispusseja kuin suklaapatukoitakin!

Myös S-ryhmän tilastoissa Pohjois-Suomen osuus makeisten kulutuksessa korostuu selkeästi. Heidän tilastonsa mukaan erityisesti salmiakin kulutus on hyvin suurta verrattuna muihin alueisiin.

Myös irtomakeisia, kirpeitä karkkeja, suklaamakeisia, keksisuklaapatukoita ja energiasuklaapatukoita ostetaan selkeästi paljon enemmän maan pohjoisosissa kuin muualla Suomessa.

Myös purkkien ja pastillien osalta pohjoinen on kärjessä: täysxylitoli- ja xylitolipurukumeja sekä pastilleja ostetaan alueella eniten.

Häntää pitää Itä-Suomi

Kun pohjoissuomalaiset ovat karkinsyönnin kuninkaita, S-ryhmän tilastoissa korostuu selkeästi idässä asuvien vähäinen karkkihimo: ostoskoreissa on siellä selkeästi vähiten makeisia.

Suklaa ei selkeästi maistu: täytesuklaa-, täyssuklaa-, energiasuklaa- ja keksisuklaapatukoita kuin myös suklaamakeisia syödäään muihin alueisiin verrattuna kaikista vähiten idässä.

Myöskään irtomakeiset, salmiakki ja xylitolipurukumit ole itäsuomalaisten makuun, mutta hedelmäkarkit kylläkin: hedelmämakeispussien ja rasioiden osto-osuus on S-ryhmän tilastoissa aluella Suomen suurinta.

Myöskään tummasuklaa ei ole täysin itäsuomalaisten mieleen.

Etelässä ostetaan erikoistuotteita, lännessä toffeeta

Keskon tilastoissa suklaapatukoiden ja makeispussien osalta häntää pitää Ahvenanmaa. Keskon mukaan Lapissa kulutetaan jopa kaksinkertainen määrä suklaapatukoita ja makeisia Ahvenanmaahan verrattuna.

S-ryhmän tilastojen mukaan etelässä korostuu erityisesti erikoisempien makeistuotteiden ja trendituotteiden, kuten tummasuklaalevyjen, täytesuklaapatukoiden ja täyssuklaapatukoiden, kulutus.

Pastillit, irtokarkit ja hedelmämakeiset maistuvat eteläsuomalaisille taas muita suomalaisia huonommin.

Lännessä korostuu selkeästi yli muiden toffeemakeisten kulutus. Myös irtomakeiset ja täytesuklaalevyt ovat siellä kovassa suosiossa.

Taulokkoon on koottu S-ryhmän luvut, jotka kertovat, kuinka paljon karkkia alueella ostetaan verrattuna muuhun maahan.

Esimerkiksi karkin kulutus Etelä-Suomessa ostetaan täytesuklaapatukoita 7,5 prosenttia enemmän kuin muualla maassa, kun taas Itä-Suomessa niitä ostetaan 13 prosenttia vähemmän kuin muualla maassa.

Suklaa maistuu Lapissa, Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla

Keskon mukaan suklaalevyt maistuvat suomalaisille koko maassa lähes yhtä hyvin. Kanta-Häme korostuu Keskon luvuissa pienimmällä kulutuksella, ja sitä seuraa Etelä-Karjala. Lapin lisäksi kärjessä ovat toisena Pohjanmaa, kolmantena Pirkanmaa, neljäntenä Keski-Pohjanmaa sekä viidentenä Pohjois-Pohjanmaa.

Suklaapatukoiden osalta viiden kärkeä pitävät järjestyksessä Lappi, Satakunta, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi sekä Pohjanmaa.

Liekö syynä Pohjois-Suomen pimeä ja kylmä sää vai mikä saa ihmiset ostamaan siellä suunnalla enemmän makeisia? Yhtä selittävää tekijää eivät suuret ruokaketjut osaa määritellä.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.