Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

MTV:n grilliraportti: Näin syntyy legendaarinen porilainen – on siinä makkarasiivulla kokoa!

Julkaistu 15.07.2017 09:30
Toimittajan kuva

Jouni Sipilä

jouni.sipila@mtv.fi

Grillikioskien listoilta löytyy ainakin pari kaupunkien nimikkotuotetta; hampurilainen ja porilainen. Viikko SuomiAreenassa alkaa olla täynnä ja nyt on aika selvittää, miten porilainen oikein syntyy.

Suuntaan Porin keskustassa Grilli Poriin, joka on palvellut Porin nälkäisiä jo kolmekymmentä vuotta. Pitkään työpäivään valmistautuva Lauri Kuronen on jo kolmannen polven grillimestari. Laurin isoäiti aloitti savotan ja isä jatkoi peräti 28 vuotta.

– Porilaisia on tehty alusta alkaen.

Sitten grilli kuumaksi ja töihin.

– Ensin otetaan kaksi tavallista paahtoleipää ja laitetaan grilliin paahtumaan. Sitten tällainen tukeva palanen jahtimakkaraa. Pakettiin kuuluu ketsuppia, sipulia, sinappia, tuorekurkkua, salaattia, hieman majoneesia ja valkosipulikastiketta. Tosi moni toivoo perinteistä mallia, jossa väliin tulee kurkkusalaattia, sinappia, sipulia ja ketsuppia, Lauri kertoo.

IMG_5986

Grillimestarin mukaan porilaisen suosio on hieman hiipunut parinkymmenen vuoden aikana.

Nykyään porilainen valmistetaan esimerkiksi jahti- tai sipuliteemakkarasta. Aitoon ja alkuperäiseen porilaiseen on käytetty metsästäjänmakkaraa.

–  Menee sitä vieläkin vaikka se on jäänyt vähän hampurilaisen ja makkaraperunoiden jalkoihin. Muualta tulevat haluavat testata, millainen on porilainen porilainen. Maistuu tämä minullekin.

IMG_5990

Jahtimakkara on huomiota herättävän paksu, reilu parisenttinen. Lämmittäessä pötkylästä lähtee vähän nestettä mutta toki se tanakkana säilyy.

– Kun sitä lämmittelee, siitä lähtee vähän nestettä.

IMG_5992

Porilainen kuuluu Lauri Kurosen lempituotteisiin. Se on mukava tehdä ja valmistuukin rapsakasti. Ja lopuksi kadulle maistelemaan. Ensin pitää varoa lokkeja, joita paikallinen tuote selvästi kiinnostaa. Paahtoleipä on rapea ja runsaat lisukkeet toimivat. Muhkea jahtimakkara kruunaa makuelämyksen eikä lokeille jää palaakaan.

IMG_5995

Lisää aiheesta:

Jari-Jukka ylistää vartissa mureaksi kypsyvää grillilihaa: "Kuin pekonia, mutta parempaa"Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Akseli Herleviltä kysytään aina, miten ruoasta saa paremman makuista – vastaus kannattaa jokaisen painaa mieleenBurgerigurut Mika, Herkko ja Risto paljastavat sen kaikista oleellisimman seikan hyvässä hampurilaisessa – jos tämä menee pieleen, kaikki menee pieleen: "On tärkeintä ja sillä siisti"Yllättävä ruoka aiheuttaa pitkät jonot suomalaisiin lounasruokaloihin – oletko sinäkin fani?Akseli Herlevi kehitteli unelmien hampurilaisen: "Kreisi burgeri", jonka välissä on sipsejä – kokeile helppoa reseptiä kotona
SuomiareenaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Suomiareena
  • 25.7.15:02
    Perhe

    Suomessa syntyvyys on jo ultramatalaa – onko vika työelämässä?

  • 5.7.07:01
    SuomiAreena2025

    Tilastot vetävät hiljaiseksi: Useampi kuin joka viides lapsi joutuu oman vanhempansa pahoinpitelemäksi

  • 1.7.08:01
    Väkivalta

    Nuorten väkivaltaa ja radikalisoitumista ehkäistään uudella keinolla

  • 1.7.05:10
    Huijaukset

    Rakkaushuijarit vihaavat Tuulaa, joka paljastaa heitä netissä: "Olen rikollisille ongelma"

  • 30.6.19:01
    SuomiAreena2025

    Harva nainen tietää tätä seikkaa hormoneistaan