Moni tekee yhden kriittisen virheen laittaessaan kananmunat kiehumaan kattilaan – ethän tee näin?

Kananmunakastike – näin teet sen oikein 0:51 Kananmunakastike – näin teet sen oikein

Kananmunia ei kannata laittaa kattilaan kiehumaan jääkaappikylminä, muistuttaa ruokasivusto The Kitchn.

Yllä olevalla videolla ohjeet herkullisen kananmunakastikkeen tekemiseen. 

Kananmunien keittämiseen on olemassa monta eri koulukuntaa. Toiset laittavat munat odottelemaan kiehumista jo kylmään veteen – toiset taas hauduttavat kananmunat kypsiksi sammuttaen lieden heti, kun vesi alkaa kiehua. Yleisin tapa kuitenkin lienee se, että kananmunat laitetaan veteen siinä vaiheessa, kun vesi kiehuu. Tämän jälkeen ryhdytään laskemaan minuutteja, jotta munista tulee halutun kypsyisiä: löysiä, pehmeitä tai kovia.

Älä säikäytä kylmiä kananmunia kuumalla vedellä

Kun kanamunat pudottaa varovasti kattilaan veden jo kiehuessa, saattaa törmätä kinkkiseen ongelmaan: kananmunan kuoret halkeilevat siitäkin huolimatta, että munat on aseteltu sinne hellästi. Tämä taas johtaa siihen, että halkeamista pääsee karkaamaan valkuaista keitinveteen. Kuorien halkeilu johtuu siitä, että kananmunat säikähtävät kuumaa vettä.

Estääksesi halkeilun, kananmunat tulee ottaa huoneenlämpöön ennen keittämistä. Jääkaappikylmät kananmunat siis halkeilevat helpommin. Jos säilytät kananmunia muutenkin huoneenlämmössä, ongelmaa ei ole. Jääkaapissa säilytettävät kananmunat sen sijaan kannattaa ottaa huoneenlämpöön viitisen minuuttia ennen keittämistä, The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Sheela Prakash suosittelee. Voit tietysti myös huuhdella kylmiä kananmunia haalealla vedellä nopeuttaaksesi prosessia. Muista kuitenkin olla säikäyttämättä munia liian kuumalla vedellä!

Kun kanamunat on keitetty, voi kuumat munat hyvällä omalla tunnolla säikäyttää kylmällä vedellä. Tässä vaiheessa säikäyttäminen nimittäin auttaa munien kuorimisessa. 

Lähde: The Kitchn


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.