Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Moni tekee yhden kriittisen virheen laittaessaan kananmunat kiehumaan kattilaan – ethän tee näin?

0:51Kananmunakastike – näin teet sen oikein
Julkaistu 19.11.2019 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kananmunia ei kannata laittaa kattilaan kiehumaan jääkaappikylminä, muistuttaa ruokasivusto The Kitchn.

Yllä olevalla videolla ohjeet herkullisen kananmunakastikkeen tekemiseen. 

Kananmunien keittämiseen on olemassa monta eri koulukuntaa. Toiset laittavat munat odottelemaan kiehumista jo kylmään veteen – toiset taas hauduttavat kananmunat kypsiksi sammuttaen lieden heti, kun vesi alkaa kiehua. Yleisin tapa kuitenkin lienee se, että kananmunat laitetaan veteen siinä vaiheessa, kun vesi kiehuu. Tämän jälkeen ryhdytään laskemaan minuutteja, jotta munista tulee halutun kypsyisiä: löysiä, pehmeitä tai kovia.

Älä säikäytä kylmiä kananmunia kuumalla vedellä

Kun kanamunat pudottaa varovasti kattilaan veden jo kiehuessa, saattaa törmätä kinkkiseen ongelmaan: kananmunan kuoret halkeilevat siitäkin huolimatta, että munat on aseteltu sinne hellästi. Tämä taas johtaa siihen, että halkeamista pääsee karkaamaan valkuaista keitinveteen. Kuorien halkeilu johtuu siitä, että kananmunat säikähtävät kuumaa vettä.

Estääksesi halkeilun, kananmunat tulee ottaa huoneenlämpöön ennen keittämistä. Jääkaappikylmät kananmunat siis halkeilevat helpommin. Jos säilytät kananmunia muutenkin huoneenlämmössä, ongelmaa ei ole. Jääkaapissa säilytettävät kananmunat sen sijaan kannattaa ottaa huoneenlämpöön viitisen minuuttia ennen keittämistä, The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Sheela Prakash suosittelee. Voit tietysti myös huuhdella kylmiä kananmunia haalealla vedellä nopeuttaaksesi prosessia. Muista kuitenkin olla säikäyttämättä munia liian kuumalla vedellä!

Kun kanamunat on keitetty, voi kuumat munat hyvällä omalla tunnolla säikäyttää kylmällä vedellä. Tässä vaiheessa säikäyttäminen nimittäin auttaa munien kuorimisessa. 

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin kattilalle kannattaa tehdä, jos haluat täydellisiä kananmunia: "Paras tapa tehdä keitettyjä munia"Munaatko sinäkin? Ruokakirjailija nimeää virheen, jonka "kaikki tekevät kananmunien keittämisessä"Tyypillinen moka voi pilata kananmunan maun ja rakenteen – ethän keitä aamiaismunia näin?Ethän kypsennä kiehuvassa vedessä? Vältä yleiset munamokat – näin keität täydellisiä kananmunia joka kertaEi näin! Asiat, joita ei koskaan kannata tehdä kananmunilleUudenlainen tapa kypsentää kananmuna – tällä tyylillä kuori ei halkeile!
RuokaKananmunaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 12.9.10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä