Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Moni käyttää vain tavallisia vehnäjauhoja, eikä tule edes ajatelleeksi vaihtoehtoa: "Hyvin vähän suomalaiset tietävät..."

2:54Tunnetko nämä muinaisviljat?
Julkaistu 05.02.2022 08:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Käytätkö sinä keittiössäsi lähinnä tavallisia vehnäjauhoja? Vehnässäkin on todellisuudessa runsaasti valinnanvaraa, muistuttaa muinaisviljoihin erikoistuneen Malmgårdin tilan isäntä, Henrik Creutz.

MTV Uutiset vieraili taannoin Loviisassa sijaitsevalla Malmgårdin tilalla, joka tunnetaan oluistaan ja viljatuotteistaan. Tila on erikoistunut muinaisviljoihin ja siirtyi luomutuotantoon vuonna 1995.

Speltti on suomalaisille tutuin

Tilan isäntänä ja yrittäjänä toimivan kreivi Henrik Creutzin mukaan suomalaiset eivät vielä kovin hyvin tunne eri viljalajikkeiden mahdollisuuksia.

– Olen huomannut, että hyvin vähän suomalaiset tietävät, miten viljoja käytetään. Se voi olla vähän vaikeaa.

. Vaikka perinteisissä vehnäjauhoissa, kaurahiutaleissa tai muissa tutuissa tuotteissa ei olekaan mitään vikaa, voi pienellä viljavaihtelulla saada aivan uudenlaisia makuelämyksiä leivontaan ja ruoanlaittoon. 

Mitä sitten ovat nämä muinaisvehnät, joita Loviisassa viljellään?

– Speltti on ehkä suomalaisille se tutuin muinaisvehnälajike. Sitä voi käyttää melkein samalla tavalla kuin tavallista valkoista vehnää. Speltistä voi tehdä melkein mitä vain, sitä voi käyttää leivonnaisiin ja oluisiin, Henrik Creutz kertoo. 

Malmgårdin tilan lisäksi luomuspelttiä kasvattaa Suomessa esimerkiksi Birkkalan tila.

Luonnonvarakeskus Luke muistuttaa, että leivonnassa kannattaa huomioida speltin tavanomaisesta poikkeava sitko. Speltillä nostatuksen lämpötilan tulee olla korkeampi ja kohotusajan pidempi kuin vehnällä. Taikina jää myös pehmeämmäksi ja tilavuudeltaan pienemmäksi verrattuna vehnäjauhoihin. Siksi leivontaohjeessa on hyvä pienentää nesteen määrää tai vastaavasti lisätä jauhojen määrää spelttiä käyttäessä. 

– Paremman sitkon saa jos taikinan laittaa jääkaappiin odottamaan. Paistolämpötila on alhaisempi ja leivonnaiset valmistuvat vehnätuotteita nopeammin, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan speltistä.

Tunnetko jo emmervehnän tai yksijyvän?

Kuten sanottu, eri vehnälajikeilla on erilaisia ominaisuuksia ja ne antavat myös erilaisen ominaismaun leivonnaisiin. Malmgårdin Creutzin mukaan vehnälaatuja voi myös sekoittaa keskenään.

– Esimerkiksi leipää tehdessä voi hyvin sekoittaa, silloin saa paljon makua. 

Speltin lisäksi Malmgårdin tilalla viljellään muinaisviljoista myös emmeriä ja yksijyvää. Luomuliitto valitsi vuonna 2021 Malmgårdin yksijyvästä valmistetut Pikkuhelmet Vuoden luomutuotteeksi kuluttajatuotteiden sarjassa. Tunnustusta perusteltiin muun muassa sillä, että nämä kotimaiset vehnähelmet ovat mainio korvike esimerkiksi ulkomaiselle riisille ruoanlaitossa. 

Minkälaisia raaka-aineita ovat speltti, emmer ja yksijyvä? Katso videolta!

Lue myös: Suosikkioluen myynti loppuu joulun jälkeen kuin seinään – joskus laskelmat pettävät: "Se on katastrofi"

Lisää aiheesta:

Oletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"Arja lisää lähes aina leipään ainesosan, jota moni ei tule ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Arja lisää lähes aina leipään yhden ainesosan, jota et varmasti ole tullut ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Koronakevät tuplasi myynnin – yllättävä tuote nousi hitiksi suomalaisissa ruokakaupoissa, ja sille on selkeä syyKotitalousopettaja Arja haluaisi iskostaa yhden asian suomalaisten päähän riisin käytöstä: "Oleellinen pointti, jota moni ei ymmärrä"
ViljatRuoanlaittoLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viljat
  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 16.08.202415:57
    Maatalous

    Kaurasadosta tulossa keskimääräistä suurempi – valtavilja vaihtumassa

  • 22.03.202406:00
    Ukrainan sota

    Von der Leyen ehdottaa tuontitulleja venäläiselle ja valkovenäläiselle viljalle

  • 21.09.202308:56
    Maatalous

    Ruoaksi ja juomaksi kelpaava vilja voi käydä vähiin

  • 12.12.202210:00
    Huoltovarmuuskeskus

    Maailman turvallisuustilanne huolettaa – Huoltovarmuuskeskus kasvattaa Suomen varastoviljan määrää