Käytätkö sinä keittiössäsi lähinnä tavallisia vehnäjauhoja? Vehnässäkin on todellisuudessa runsaasti valinnanvaraa, muistuttaa muinaisviljoihin erikoistuneen Malmgårdin tilan isäntä, Henrik Creutz.
MTV Uutiset vieraili taannoin Loviisassa sijaitsevalla Malmgårdin tilalla, joka tunnetaan oluistaan ja viljatuotteistaan. Tila on erikoistunut muinaisviljoihin ja siirtyi luomutuotantoon vuonna 1995.
Speltti on suomalaisille tutuin
Tilan isäntänä ja yrittäjänä toimivan kreivi Henrik Creutzin mukaan suomalaiset eivät vielä kovin hyvin tunne eri viljalajikkeiden mahdollisuuksia.
– Olen huomannut, että hyvin vähän suomalaiset tietävät, miten viljoja käytetään. Se voi olla vähän vaikeaa.
. Vaikka perinteisissä vehnäjauhoissa, kaurahiutaleissa tai muissa tutuissa tuotteissa ei olekaan mitään vikaa, voi pienellä viljavaihtelulla saada aivan uudenlaisia makuelämyksiä leivontaan ja ruoanlaittoon.
Mitä sitten ovat nämä muinaisvehnät, joita Loviisassa viljellään?
– Speltti on ehkä suomalaisille se tutuin muinaisvehnälajike. Sitä voi käyttää melkein samalla tavalla kuin tavallista valkoista vehnää. Speltistä voi tehdä melkein mitä vain, sitä voi käyttää leivonnaisiin ja oluisiin, Henrik Creutz kertoo.
