Meksikolainen keittiö on kovassa nosteessa. Oma suosikkini meksikaanien kokkailuista on mole-kastike. Tarkemmin sanottuna tunnetuin niistä eli mole poblano, jota pidetään myös Meksikon epävirallisena kansallisruokana.
Chilin ja suklaan varaan rakentuva soosi ei jätä ketään kylmäksi. Kun samaan pataan ahdetaan puolentusinaa chilipalkoa ja pikkulevyllinen suklaata, ovat vahvat maut itsestäänselvyys. Se, mikä tästä ruokalajista tekee ovelan, on näiden elementtien pehmeä yhteensulautuminen. Kastike ei ole tulinen, ei makea, ei karvas, mutta täynnä suun räjäyttävää makuenergiaa. Soosia tulee reseptistä liikaa, joten loput kannattaa laittaa pakkaseen ja säästää helppoja herkkuhetkiä varten.
Voit käyttää moleen erilaisia chilejä, mutta ei välttämättä niitä kaikkein tulisimpia. Miedoimmatkin saattavat tehdä mausta tylsän, joten tavalliset markettien punaiset ja vihreät chilit toimivat hyvin. Itselle sattui kohdalle mustia ancho-chilejä, joista koko idea ruokaan lähti.
VINKKI! Mole toimii myös dippinä. Ja perinteiseen meksikolaiseen tapaan kalkkunan tai kanan kastikkeena. Voit myös paistaa kana- tai lihapalojen pinnat kiinni ja hauduttaa kypsäksi kastikkeessa. Lisää silloin mukaan kanalientä sen verran, mitä pitempään haudutettaessa haihtuu. Näin saat lihaisan kastikkeen. Sen kanssa voit tarjoilla riisiä.
Pulled pork ei oikein käänny suomeksi. Vedetty possu perustuu hitaaseen ja hartaaseen haudutukseen, jonka tuloksena lihan voi repiä kevyesti sormin. Ruhonosana toimi tällä kertaa possunposki. Suosikkipalani. Sen tilalla voi käyttää mitä tahansa "huonompaa" ruhonosaa. Nyrkkisääntönä sellaista, jonka kilohinta on alle kymmenen euroa.





