Mainos

Mitä "vapaan kanan munat" käytännössä tarkoittavat? Näin kananmunat eroavat toisistaan

Tiedätkö, mitä kananmunarasioissa olevat pakkausmerkinnät käytännössä tarkoittavat? Miten esimerkiksi "onnellisen kanan muna" eroaa luomumunasta?

0 = Luomumuna

Luomukananmunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen. Kanat elävät vapaina lattiakanaloissa, joissa ne nukkuvat orsilla, kuopivat, kylpevät ja ulkoilevat sään salliessa vähintään kesäkuun alusta lokakuuhun. Eläimiä on vähemmän lattia-alaa kohti kuin tavallisessa tuotannossa.

1 = Ulkokanalamuna

Kanat elävät lattiakanaloissa, joissa niillä on mahdollisuus liikkua päiväsaikaan laidunalueella. Kokonaan sisällä kanat voivat olla enintään 12 viikkoa vuodessa.

2 = Lattiamuna

Kanat elävät lattiakanaloissa, joissa ne voivat liikkua vapaasti, kuopia, kylpeä, istua orsilla ja munia pesiin. Kauppanimenä lattiamunille käytetään muun muassa ilmaisuja ”vapaan kanan munat” tai ”onnellisen kanan munat”.

4 = Virikehäkkimuna

Perinteiset häkkikanalat poistuivat käytöstä vuonna 2012 koko Euroopan Unionin alueella. Uusissa virikehäkeissä kanoilla on pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Vielä 2009 yli puolet Suomessa myytävistä kananmunista oli peräisin häkkikanaloista. Kauppanimiä virikehäkkimunille ovat esimerkiksi ”orsikanalan munia” tai ”virkku”.

Lähde: siipi.net 


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja