Mitä ruokaa lapselle kesälomalla? Kotitalousopettajan vinkit: "Edullinen kilohinta kohtaa helppouden"

Helppo smoothiebowl! Katin vinkillä valmistat välipalan nopeasti 1:31 Helppo smoothiebowl! Katin vinkillä valmistat välipalan nopeasti
KATSO MYÖS VIDEO: Kuin jäätelöä, mutta terveellisempää! Katilta loistava välipalavinkki kesään: "Nopeaa ja vaivatonta"

Sydänliitosta vinkataan, miten kesälomaa viettävät lapset ruokitaan helposti ja edullisesti.

Kesällä moni työssäkäyvä vanhempi painii saman ongelman kanssa: miten ja millä ruokkia lomalla olevat perheen lapset? Sydänliitosta muistutetaan, että ruoan hinnan nousu haastaa nyt perheitä keksimään myös edullisia lounas- ja välipalavaihtoehtoja.

Kesällä kouluruoan merkitys todella huomataan monissa perheissä, kun sitä ei loma-aikana ole tarjolla. Miten sitten lapset voisi ruokkia helposti ja vieläpä edullisestikin? Sydänliiton tiedotteessa jaetaan hyödyllisiä vinkkejä aiheeseen liittyen.

Kerralla isompi satsi ruokaa: Laatikoita, keittoja, puuroa...

Sydänliitosta muistutetaan, että ruokaa kannattaa kokata kerralla isompi määrä. Tee pakastimeen tai jääkaappiin sopivan kokoisia annoksia, joista koululainen voi itse lämmittää lounaan.

– Laatikkoruuat ja keitot ovat edullisia ja kestävät hyvin uudelleen lämmityksen. Kattilaan ja pataan kannattaa sujauttaa monenlaista kasvista. Erityisesti kaupan valmiit kasvispakasteet kannattaa hyödyntää: niissä edullinen kilohinta kohtaa helppouden, kertoo kotitalousopettaja Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.

Puurojakaan ei kannata lomalla unohtaa. Moni lapsi tykkää koulussa ohrapuurosta mehukeiton kanssa, ja se toimii mainiosti myös lomaruokana. Puuroa voi valmistaa iltapalaksi suuremman satsin, niin että sitä riittää seuraavan päivän lounaalle. 

Sydänliiton tiedotteessa muistutetaan, että ruoka maistuu paremmin, kun lapsi saa itse osallistua kokkailuun. Ruoanlaiton pariin voi inspiraatiota hakea esimerkiksi sosiaalisen median kokkausvideoista.

– Voisiko lapsi tehdä videon vaikka isovanhemmille tai kavereille näytettäväksi? Kokkailuun lasten kanssa voi avuksi ottaa myös kuvitetut ruokaohjeet, jos lukutaitoa vielä vasta harjoitellaan, Paavola kannustaa.

Puistoruokailut kannattaa hyödyntää – muista myös välipalat

Kannataa myös muistaa joidenkin kuntien leikkipuistoissa kesäisin tarjottava maksuton ruoka. Puistoruokailuun pakataan mukaan oma astia ja lusikka. Sydänliitto muistuttaa, että vesipullo, leipä ja kasvis tai hedelmä täydentää puistoruuan.

Välipalojakaan ei kannata unohtaa. Hyvässä välipalassa on kasvista, viljaa ja joku proteiinin lähde. Lapsen kanssa voi vaikka pilkkoa yhdessä valmiiksi kasviksia ja hedelmiä rasioihin. Kaupasta saa myös valmiina monenlaisia välipalaratkaisuja. Proteiinipitoinen välipala on esimerkiksi keitetty kananmuna, joka säilyy muutaman tunnin huoneenlämmössäkin.

– Kaupassa käynti on lapselle mieluista. Lapsen kanssa voi etukäteen miettiä hyviä välipaloja. Sydänmerkin avulla on helppo tunnistaa terveellisempi vaihtoehto vaikkapa jogurttihyllystä, muistuttaa ruokakasvatuksen asiantuntija Mari Olli Sydänliitosta.

Välillä on kuitenkin lupa herkutellakin ja helteillä jäätelö voi olla juuri mainio välipala!

Lähde: Sydänliitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat