Mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla?

shutterstock_268774604
Shutterstock

Parsakauden käynnistyttyä parsaniput ilmestyvät ruokakauppoihin ja toreille, mutta kumpaa kannattaa ostaa, vihreää vai valkoista parsaa?

TIESITKÖ? Sen lisäksi, että parsa on arvostettu herkku, on se myös hurjan terveellistä syötävää. Parsa on kasvikunnan paras foolihapon lähde ja se lukeutuu kaikkein ravintorikkaimpien kasvisten joukkoon. Sadassa grammassa parsaa on vain 26 kilokaloria.

Parsaa on huippukautena tarjolla usein sekä valkoisena, vihreänä että violetin sävyisenä. Ota selvää, mitä eroa erivärisillä parsoilla on!

Valkoinen, vihreä ja violetti – kaikki samaa kasvia

Valkoinen ja vihreä parsa ovat samaa kasvia ja parsan väri riippuu siitä, missä vaiheessa sato kerätään. Vihreä parsa kasvaa näkyvästi valossa, kun valkoinen parsa kasvaa mullan alla. Lisäksi on olemassa myös kärjistään violettia parsaa.

Värieron lisäksi myös eriväristen parsojen maussa on hienoisia eroja. Valkoisen parsan makua kutsutaan erityisen hienostuneeksi, mutta siinä on tietynlaista karvautta. Tätä karvasta makua voidaan yrittää taittaa lisäämällä keitinveteen sokeria. Vihreän parsan maku muistutta valkoista enemmän tuoreen herneenpalon aromia.

Huippukokki Hans Välimäki valmistaa mielellään parsaa. Jos on valinnanvaraa valkoisen ja vihreän parsan välillä, on huippukokille selvää, että ostoskoriin löytää tiensä valkoinen parsa.

– Mielestäni se on paremman makuinen. Kyllä valkoinen on myös arvostetumpi, koska se on hienostuneemman makuinen, Välimäki toteaa.

Lähteet: fineli.fi, kasvikset.fi, satokausikalenteri.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja