Mitä eroa on tavallisella jauhelihalla ja "paremmalla" jauhelihalla?

shutterstock_113686639
Shutterstock

Kun kaupassa myydään "parempaa" tai "kunnon" jauhelihaa, mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Makuja.fi tiedusteli asiantuntijalta, mitä merkintä "parempi" tarkoittaa jauhelihapakkauksessa. Lihatiedotuksen Riitta Stirkkisen mukaan nimitys viittaa hintaan ja laatuun. 

– Aiemmin puhuttiin enemmän tavallisesta ja paremmasta jauhelihasta, nyt nuo termit ovat ehkä jääneet vähän syrjään. Mutta kun puhutaan tavallisesta jauhelihasta,  niin se on sika-nautaa, joka on hinnaltaan edullisempaa kuin niin sanottu parempi jauheliha. Paremmalla jauhelihalla tarkoitetaan vähärasvaista, usein paistista tehtyä naudan jauhelihaa, Stirkkinen kertoo.

Valitsit kaupasta sitten tavallista tai parempaa jauhelihaa, kannattaa mielessä pitää paistosäännöt lihaa valmistaessa. Stirkkisen mukaan jauheliha kannattaa paistaa kunnon paistinpannulla huoneenlämpöisenä.

– Pannu ei saa olla liian täysi  – iso määrä ruskistetaan useassa erässä. Riko rakennetta murustelemalla liha pannulla puuhaarukalla tai pallovispilällä, silloin jauheliha kypsyy ja maustuu tasaisesti.

Stirkkinen muistuttaa, että uuni sopii hyvin myös jauhelihan kypsennykseen. Pyöryköiden ja pihvien lisäksi jauhelihan voi ruskistaa uunissa.

***

Porkkanainen jauhelikastike 0:34

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!