Mitä eineslihapullat oikeasti sisältävät? Otimme selvää

Onko oikeasti hyviä eineslihapullia olemassa? Makutestissä valmiit lihapyörykät 7:01 Onko oikeasti hyviä eineslihapullia olemassa? Makutestissä valmiit lihapyörykät
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä einespyörykkä voitti Halpa vs. kallis -makutestin?

Kaupan valmiit lihapyörykät ovat suosittuja, mutta mistä ne oikeastaan on valmistettu?

MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia eineslihapullia. Eri kauppojen ja valmistajien valmiit lihapyörykät yllättivät testaajat.

Vertailimme myös testissä mukana olleiden einespyöryköiden sisältöä. Mistä nämä lihapullat tehdään?

Isot erot lihapitoisuuksissa

Tuotevertailu paljastaa esimerkiksi valmispyöryköiden liha- ja suolapitoisuuden vaihtelevan yllättävän paljon. 

Edullisemmissa tuotteissa lihapitoisuus on pienempi. Esimerkiksi HK:n pyöryköissä on käytetty sekaisin muun muassa koneellisesti erotettua broilerin- ja porsaanlihaa, kamaraa ja kalkkunanlihaa. Tuote sisältää lihaa 16 prosenttia ja lihaan verrattavia valmistusaineita 51 prosenttia.

Lidlissä myytävät Dulanon pyörykät valmistaa Atria. Ne valmistetaan tuoteselosteen mukaan muun muassa sianlihasta, broilerinlihasta ja naudanlihasta. Mukana on myös silavaa ja naudan rasvaa. Tuotteen lihapitoisuus on 50 prosenttia.

Kivikylän pyöryköissä käytetään sen sijaan porsaanlihaa ja Wigrenin pyöryköissä porsaan- ja naudanlihaa sekaisin. Molempien tuotteiden lihapitoisuus on 88 prosenttia.

Suolan määrä tuotteissa vaihtelee 1,1 prosentista 2 prosenttiin. Vähiten suolaa on vertailun edullisimmissa tuotteissa. Myös rasva- ja hiilihydraattipitoisuuksissa on eroja. 

Ravintoarvot/ 100g – tuote:HK LihapyörykätDulano Lihapyörykkä Kivikylän Palvarin lihapyörykkäWigren herkku lihapullat
Rasvaa/ josta tyydyttynyttä:15 g/ 4 g12,7 g/ 4,1 g20,9 g/ 8,2 g20,8 g/ 9,4 g
Hiilihydraatteja/ joista sokereita:14 g/ 0,7 g8,7 g/ 1,6 g13,8 g/ 0,4 g5,5 g/ 0,3 g
Proteiinia13 g12 g13,2 g15 g
Lihapitoisuus/suolapitoisuus16 %/1,3 g50 %/1,17 g88 %/ 2 g88 %/ 1,5 g
Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!