Mitä astronautit syövät avaruudessa? Mars-lennoille kehitettiin nyt jotain ennennäkemätöntä

Ulkoavaruuden ruokahaaste on synnyttänyt Mars-lennoille ennennäkemättömiä muonia – katso makutesti 3:07 Ulkoavaruuden ruokahaaste on synnyttänyt Mars-lennoille ennennäkemättömiä muonia – katso makutesti
KATSO VIDEO: Miltä maistuu avaruuskahvi? Katso poikkeuksellinen makutesti tästä.

Avaruudessa olevat ihmiset eivät tarvitse ruokaa vain selviytyäkseen. Ruoan valmistuksella, maulla ja ulkonäöllä voi nimittäin olla psykologisesti merkittävä vaikutus pitkillä avaruusmatkoilla.

Matka Marsiin ja takaisin kestää 2,5–3 vuotta.

– Astronautit sekoavat, jos he syövät koko sen ajan vain pakastekuivattuja ruokia, kertoo Phnam Bagley, joka on Nonfiction-yrityksen perustajajäsen.

Yritys on yksi finalisteista Nasan ja Kanadan avaruusjärjestön Ulkoavaruuden ruokahaaste -kilpailussa (engl. Deep Space Food Challenge).

Yritys on kehittänyt kulinaarisen laboratorion, jonka voi asentaa avaruusalukseen. Sillä voi kasvattaa ruokaa, keittää kahvia ja jopa grillata lihaa.

Grillausta laserilla

Lihaa ei kuitenkaan grillata avotulella, koska se olisi vaarallista, vaan mikroaalloilla ja laserilla.

Pakastekuivattujen ruokien kylkiäiseksi astronautit voivat poimia voimakkaan makuisia lehtivihanneksia aeroponisesta puutarhasta, jota Bagley esittelee jutun yllä olevalla videolla.

– Yksi asia, mitä ruoasta avaruudessa tulee tietää on se, että kielesi makunystyrät eivät toimi siellä samalla tavalla kuin maan pinnalla, Bagley avaa.

Astronauteille annettava ruoka on siksi melko pistävän makuista.

Yrityksen kehittämässä kulinaarisessa laboratoriossa on myös bioreaktori, jossa voi kasvattaa levää, jota astronautit voivat kerätä ja syödä.

Levä kuitenkin haisee hirveältä eikä maistu hyvältä. 

Katso jutun yllä olevalta videolta, miten levästä saadaan kuitenkin tehtyä herkullisia ja ravinteikkaita pyöryköitä. Makutestissä myös avaruuskahvi, joka yllätti toimittajan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.