Mistä tunnistaa hyvän viskin? Asiantuntija vastaa
Viskilaatuja on tarjolla valtavasti, mutta mitkä ominaisuudet viskissä kertovat siitä, että kyse on laadukkaasta juomasta? Millaisiin asioihin viskin maistamisessa tulisi kiinnittää huomiota? Makuja.fi otti selvää.
Tanskalainen viskiasiantuntija Martin Markvardsen kertoo Makuja.fi-sivustolle, että kiireessä on turha yrittää tunnistaa hyviä viskejä. Mielentilan on oltava oikea, jotta viskistä onnistuu erottamaan eri makuja.
– Hetken täytyy olla oikea viskin maisteluun. Täytyy olla valmiina viskille, Markvardsen kuvaa tilanteita, joissa hän on maistellut parhaita viskejä.
– Täytyy aina muistaa myös se, että viski, joka on mielenkiintoinen ja fantastinen kesällä, ei välttämättä ole sitä talvella. Oikea hetki ja mielentila vaikuttavat paljon siihen, mitkä maut tuntuvat mieluisilta.
Hyvä viski on tasapainoinen
Kun tarkoitus on tunnistaa laadukas viski, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, nouseeko juomasta erityisesti jokin maku. On tärkeää maistella sitä, maistuuko viski liian makealta, liian savuiselta, liian happamalta tai liian kitkerältä. Laadukkaasta viskistä erottuu harvoin yhtä makua yli muiden.
– Hyvässä viskissä eri maut maistuvat tasaisesti suussa, Markvardsen toteaa.
Aina kaikkein parhaimmat viskit eivät suinkaan ole niitä kalleimpia. Asiantuntija toivoo myös, että siitä harhaluulosta päästäisiin eroon, että vanhimmat viskit ovat aina niitä parhaita.
– Viskin ei tarvitse ola vanhaa! On olemassa paljon nuoria viskejä, jotka ovat aivan fantastisia, Markvardsen toteaa.
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa