Mistä tietää, että oliiviöljy on aitoa? Näin maistelet oliiviöljyjä oikeaoppisesti!

Oliiviöljy tasting Sugar Helsinki
MTV Oy

Oliiviöljyjen aitous on herättänyt maailmalla paljon kriittistä keskustelua viime vuosina. Joidenkin lähteiden mukaan suurin osa kaupoissa myytävistä oliiviöljyistä ei ole oikeasti oliiveista tehtyä öljyä. Miltä maistuu aito oliiviöljy?

Makuja.fi pääsi tutustumaan asiantuntijan opastuksella luonnonmukaisesti tuotettuihin oliiviöljyihin.

– Noin 70 prosenttia markkinoilla myytävistä oliiviöljyistä ei täytä aidon oliiviöljyn kriteereitä, sanoo oliiviöljytuottaja Terra Cretan asiantuntija Emmanouil Karpadakis. Terra Cretan oliiviöljyt valmistetaan koroneiki-oliiveista Kreetalla. Maahantuojan myyntivaltti on, että nämä oliiviöljyt ovat jäljitettävissä puusta pulloon. 

 – Aidossa oliiviöljyssä pitäisi olla hedelmäinen tuoksu ja hieman pippurinen jälkimaku. Aidon oliiviöljyn maut vaihtelevat valtavasti riippuen muun muassa maaperästä, missä oliivit on kasvatettu, Karpadakis kertoo. 

Karpadakis korostaa, että hyvä oliiviöljy on luonnontuote. Oikea oliiviöljy myös maistuu ja tuoksuu aivan erilaiselta, kuin teollisesti tuotetut oliiviöljyt. 

Oliiviöljyjä voi maistella samaan tapaan kuin viinejä

Oliiviöljyjä voi maistella ja vertailla samaan tapaan kuin hyviä viinejä. Oliiviöljyjen maistelussa tulisi ottaa huomioon muutamia seikkoja, vaikka maistaminen onkin hyvin yksinkertaista. 

Ensinnäkin kaikkia verrattavia oliiviöljyjä tulisi maistaa samankokoisista kupeista tai laseista. Maistettavan oliiviöljyn pitää olla huoneenlämpöistä. 

– Kilpailuissa ja kansainvälisissä arvioinneissa käytetään sinisiä maistelukuppeja, koska oliiviöljyn väri ei ole arviointikriteeri. Väri voi paljastaa, mistä oliiviöljy on kotoisin. Esimerkiksi espanjalaiset oliiviöljyt ovat usein kellertäviä. Väri voi siis vaikuttaa tuomarin arviointiin, Karpadakis selittää. 

Miltä hyvän oliiviöljyn sitten pitäisi maistua ja tuoksua? 

Pääsääntönä on, että mitä isompi hedelmäisyysaste oliiviöljyssä on, sitä voimakkaammin oliiviöljy tuoksuu. Hyvässä oliiviöljyssä voi erottaa esimerkiksi puhtaan ruohon ja sitrushedelmien tuoksun. 

Tuoksuttelun jälkeen oliiviöljyä kulautetaan suuhun reipas suullinen. Huulien läpi imetään suuhun ilmaa, ja öljyä kurlataan tovi ennen nielaisemista. Jos oliiviöljy on laadukasta, maku ei ole ollenkaan oksettava tai rasvainen. Ensimaku on hieman öljyinen, mutta nielaisemisen jälkeen suuhun pitäisi jäädä monipuolinen kirjo kermaisia, pähkinäisiä ja pippurisia makuja. 

– Jos oliiviöljy on pilalla tai väärin tehty, mausteisuutta ei erota ollenkaan, Karpadakis sanoo. 

Lähde: Asiantuntijan haastattelu: Emmanouil Karpadakis/Terra Creta, Kalifornian yliopisto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja