Mistä lauantaimakkara on saanut nimensä?
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä suomalaisten suosikkileikkele, lauantaimakkara, on saanut nimensä?
Lauantaimakkaralla on pitkä historia Suomessa ja sitä alettiin ensimmäisen kerran valmistamaan jo 1920-luvun lopulla. Lauantaimakkara, eli lördagskorv onkin suomalainen erikoisuus.
Lauantaimakkara sai innoituksensa sunnuntaimakkarasta
Tiede-lehden mukaan lauantaimakkaran nimi on todennäköisesti saanut alkunsa jo aiemmin markkinoille tulleesta sunnuntaimakkarasta. Sunnuntaimakkara, hienommalta nimeltään lyoninmakkara oli lauantaimakkaran tapainen leikkele. Tällaisia tehdastekoisia leikkelemakkaroita pidettiin näillä vuosikymmenillä erityisen hienona ruokana. Niiden rakenne ja koostumus oli tasalaatuista verrattuna muihin makkaroihin.
Koska leikkeleet miellettiin hienommaksi ruoaksi, työläisillä oli varaa herkutella yleensä viikonloppuisin tilipussin myötä. Lauantai oli siis oiva lauantaimakkarapäivä!
Lähteet: Tiede, Lihatiedotus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan