Mistä lauantaimakkara on saanut nimensä?

Lauantaimakkara
Tiedätkö sinä, miksi lauantaimakkara on lauantaimakkaraa? MTV

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä suomalaisten suosikkileikkele, lauantaimakkara, on saanut nimensä?

Lauantaimakkaralla on pitkä historia Suomessa ja sitä alettiin ensimmäisen kerran valmistamaan jo 1920-luvun lopulla. Lauantaimakkara, eli lördagskorv onkin suomalainen erikoisuus.

Lauantaimakkara sai innoituksensa sunnuntaimakkarasta

Tiede-lehden mukaan lauantaimakkaran nimi on todennäköisesti saanut alkunsa jo aiemmin markkinoille tulleesta sunnuntaimakkarasta. Sunnuntaimakkara, hienommalta nimeltään lyoninmakkara oli lauantaimakkaran tapainen leikkele. Tällaisia tehdastekoisia leikkelemakkaroita pidettiin näillä vuosikymmenillä erityisen hienona ruokana. Niiden rakenne ja koostumus oli tasalaatuista verrattuna muihin makkaroihin.

Koska leikkeleet miellettiin hienommaksi ruoaksi, työläisillä oli varaa herkutella yleensä viikonloppuisin tilipussin myötä. Lauantai oli siis oiva lauantaimakkarapäivä!

Lähteet: Tiede, Lihatiedotus

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.