Mistä laadukkaan samppanjan tunnistaa? Viiniasiantuntija vastaa

Kuplivaa kevääseen 5:37 Kuplivaa kevääseen

Juhlajuoman maineen vuosikymmeniä säilyttänyt samppanja on juoma, josta voi oppia aina lisää. 

Huomenta Suomen lähetyksessä maisteltiin samppanjaa ja selvitettiin, mistä laadukkaan samppanjan oikein tunnistaa. Master of Wine -tittelin omaavan Essi Avellanin mukaan samppanjat eroavat toisistaan hyvinkin paljon, mutta toisaalta jokaisella isolla samppanjatalolla on oma tyylinsä, joka on helposti tunnistettavissa.

Oman suosikkinsa löytää parhaiten maistelemalla. 

Samppanjaa ei valita vain hienostelutarkoitukseen

Kun sampaanjaa maistellaan, paitsi tuoksusta, myös kuplista voi päätellä paljon.

– Ei kannata kiinnittää paljon huomiota siihen, miltä ne lasissa näyttävät, vaan siihen, kuinka pehmeiltä ja hienostuneilta, kuohkeilta kermaisilta ne suussa tuntuvat. Se on laadukkaan samppanjan merkki, Avellan kertoo kuplien merkityksestä samppanjan maistelussa. 

Vaikka samppanja on historiansa alkuajoista lähtien ollut kuninkaiden viini ja viinien kuningas, Avellanin mukaan samppanjaa ei kuitenkaan nykyisi valita pelkästään snobbailun, vaan ennen kaikkea maun perusteella.

Videolla Grand Champagne Challenger 2018 Saara Alander kertoo, millaisiin asioihin samppanjan tarjoilussa kiinnitetään huomiota, ja millaisten ruokien kanssa samppanja on parhaimmillaan. Avellan paljastaa myös, mistä samppanjoiden melko suuretkin hintaerot oikein johtuvat.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.