Päädyin viime viikolla mielenkiintoiseen ja polveilevaan keskusteluun broilerituotannosta. Minua valaistiin, että yleisesti marketeista saatavista broilereista ainoastaan L’Uomu Nokka on enää tavallista eettisemmin kasvatettua. Naapurin Maalaiskana kuulemma ei sitä enää ole.
Hämmennyin, vaikkakin olen viime aikoina ihmetellyt sen hinnan putoavan liki tai tismalleen tavallisen tehotuotetun broilerin tasolle. Halusin ottaa asiasta selvää.
KYSYIN SUORAAN. Laitoin viestiä Jyrki Sukulalle, joka toimii firman näkyvimpänä edustajana. Hän kertoi, että starttaamisvuoden 2014 kunnianhimoisista lähtökohdista ollaan otettu pari kukonaskelta taaksepäin. Hän avasi nykytilaa hiukan ja pyysi ottamaan yhteyttä firman maajohtaja Mikko Karrelliin, minkä tein. Kävimme asioita hyvin avaavan puhelinkeskustelun. Niputan Sukulan ja Karrellin kanssa käydyt pointit yhteen.
En tunne broilerikasvatuksen perusteita, joten kirjoitan sen varassa, mitä minulle sanottiin. Toivottavasti muistan edes oikein. Saa kommentoida, mikäli joku seikka särähtää korvaan.
LINTUJEN RAVINNOKSI valittiin soijan sijaan kotimainen härkäpapu ja herne, jotka eivät ilmeisesti pitkälle jalostetulle siipikarjan vatsalle sopineetkaan ravinnoksi pelkästään erityisen hyvin. Proteiini imeytyy niille liian heikosti. Oli pakko ottaa mukaan (GMO-vapaata) soijaa. Lisäksi ravintoon kuuluu kotimaista viljaa. Halua ja kiinnostusta muutamilla eurooppalaisilla tiloilla käytetyn hyönteisruoan käytölle löytyy, mutta antaa heidän ensin päästä kokeilussaan lopputulemaan.
