Miksi lakritsi on mustaa? Syy voi yllättää
Lakritsi on perinteisesti väriltään mustaa, mutta tiedätkö mistä tämä johtuu? Lakun värin taustalla on yksinkertainen, mutta erikoinen syy.
Lakritsin tunnistaa mustasta väristä, mutta miksei tavallinen laku ole vaikkapa punaista? Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki kertoo syyn lakritsin tummanpuhuvaan väriin.
Lääkehiili värjää lakritsin
Syy lakritsin syvänmustaan väriin piilee sen sisältämässä lääkehiilessä. Lääkehiiltä taas lisätään suosikkimakeiseen siksi, että se sopii erityisen hyvin lakritsin makumaailmaan.
– Laku olisi muuten (väriltään) beigeä, Paulamäki toteaa.
Asiantuntija ei usko, että lakritsi tekisi entiseen malliin kauppansa, tai olisi edes noussut niin suosituksi makeiseksi, jos sen syvä ja omintakeinen maku ei yhdistyisi tummaan väriin.
– Ja jos tuo (lakritsin) maku yhdistettäisiin toffeen väriin, niin se nyt vaan ei maistuisi samalta. Ihmiset syövät niin paljon silmillään, Paulamäki kertoo.
Katso video: Miten karkkipussi avataan oikeaoppisesti?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan