Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi kotimaiset mansikat ovat ulkomaisia makeampia? Syy voi yllättää

Shutterstock
Julkaistu 04.06.2015 13:32
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Ulkomaalainen mansikka on harvoin yhtä makea kuin suomalainen, mutta mistä tämä johtuu?

Suomalainen mansikka on erityisen aromikkaan makunsa vuoksi hyvässä maineessa, eikä kyse ole vain siitä, että suomalaiset maistelisivat puolueellisina oman maansa tuotoksia. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo kertoo, että syy ulkomaisten mansikoiden mauttomuuteen on vientitarkoitukseen valittu mansikkalajike.

Valinta tehdään maun ja kestävyyden välillä

Mansikoiden viljelemisessä ollaan ympäri maailmaa veitsenterällä lajikevalinnan suhteen. Kysymys on siitä, valitaanko sellaisia mansikkalajikkeita, jotka maistuvat erityisen makealle, vai mennäänkö kuljetuskestävyys edellä ja viljellään hieman mauttomampia mansikoita.

– Näitä ominaisuuksia ei pysty yhdistämään, Salo tähdentää.

Vientitarkoituksiin valitaan usein mahdollisimman kestävä lajike, jonka maku ei ole välttämättä paras mahdollinen.

– Pääkriteeri (ulkomailla) vientituotannossa on se, että marja on kova, kestää kuljetuksen ja kestää kaupasta vielä riittävän pitkään hyväkuntoisena, Salo toteaa.

– Silloin mennään kovamaltoisiin lajikkeisiin, eikä niitä kerätä täydessä kypsyydessä, vaan sillä tavalla, että kärjet ovat valkoisia tai vaaleita. Niiden pitää kestää kauppaketjun läpi – ja silloin maku heikkenee, Salo selventää.

Kotimaiset mansikkalajikkeet valitaan maun perusteella

Merkittävän makueron ulkomaisten tuontimansikoiden ja kotimaisten mansikoiden välillä selittää se, että Suomessa mansikkalajikkeita ei valita perinteisesti kestävyyden, vaan maun perusteella. Tästä syystä suomalaiset mansikat ovat erityisen maukkaita, mutta myös erityisen herkkiä.

– Jos lähdetään valitsemaan lajiketta maku edellä, niin silloin mennään sellaisiin lajikkeisiin, jotka kypsyvät täysin punaisiksi, ja niiden malto jää pehmeäksi, Salo toteaa.

– Meillä on tuotannossa tehty se ratkaisu, että menemme maku edellä. Valitsemme sellaiset lajikkeet viljelyyn, jotka eivät kestä kovin pitkään kaupassa. Ne pitää nopeasti kuljettaa myyntiin, ostaa, käyttää ja syödä, mutta maku on kohdillaan, Salo kertoo.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makeaSuomen vanhimman mansikkatilan omistajalta synkkä arvio: "Se on niin oikukasta touhua"Tumman tertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi? Tätä et tiennyt viinirypäleistä: "Kuluttajat haluavat ostaa vain..." Yllättävää! Suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"Viljelijä paljastaa, millainen sää takaa makeimmat mansikat: ”Kaksi tekijää tekevät sen aromin"Suomalaisilla yksi ylivoimainen mansikkasuosikki – mikä lajike käy parhaiten pakastukseen?
MarjatGluteenitonMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä