Miksi kotimaiset mansikat ovat ulkomaisia makeampia? Syy voi yllättää

shutterstock_184520165
Shutterstock

Ulkomaalainen mansikka on harvoin yhtä makea kuin suomalainen, mutta mistä tämä johtuu?

Suomalainen mansikka on erityisen aromikkaan makunsa vuoksi hyvässä maineessa, eikä kyse ole vain siitä, että suomalaiset maistelisivat puolueellisina oman maansa tuotoksia. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo kertoo, että syy ulkomaisten mansikoiden mauttomuuteen on vientitarkoitukseen valittu mansikkalajike.

Valinta tehdään maun ja kestävyyden välillä

Mansikoiden viljelemisessä ollaan ympäri maailmaa veitsenterällä lajikevalinnan suhteen. Kysymys on siitä, valitaanko sellaisia mansikkalajikkeita, jotka maistuvat erityisen makealle, vai mennäänkö kuljetuskestävyys edellä ja viljellään hieman mauttomampia mansikoita.

– Näitä ominaisuuksia ei pysty yhdistämään, Salo tähdentää.

Vientitarkoituksiin valitaan usein mahdollisimman kestävä lajike, jonka maku ei ole välttämättä paras mahdollinen.

– Pääkriteeri (ulkomailla) vientituotannossa on se, että marja on kova, kestää kuljetuksen ja kestää kaupasta vielä riittävän pitkään hyväkuntoisena, Salo toteaa.

– Silloin mennään kovamaltoisiin lajikkeisiin, eikä niitä kerätä täydessä kypsyydessä, vaan sillä tavalla, että kärjet ovat valkoisia tai vaaleita. Niiden pitää kestää kauppaketjun läpi – ja silloin maku heikkenee, Salo selventää.

Kotimaiset mansikkalajikkeet valitaan maun perusteella

Merkittävän makueron ulkomaisten tuontimansikoiden ja kotimaisten mansikoiden välillä selittää se, että Suomessa mansikkalajikkeita ei valita perinteisesti kestävyyden, vaan maun perusteella. Tästä syystä suomalaiset mansikat ovat erityisen maukkaita, mutta myös erityisen herkkiä.

– Jos lähdetään valitsemaan lajiketta maku edellä, niin silloin mennään sellaisiin lajikkeisiin, jotka kypsyvät täysin punaisiksi, ja niiden malto jää pehmeäksi, Salo toteaa.

– Meillä on tuotannossa tehty se ratkaisu, että menemme maku edellä. Valitsemme sellaiset lajikkeet viljelyyn, jotka eivät kestä kovin pitkään kaupassa. Ne pitää nopeasti kuljettaa myyntiin, ostaa, käyttää ja syödä, mutta maku on kohdillaan, Salo kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.