Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi kasvisruokia nimetään liharuokien nimillä?

Julkaistu 21.02.2018 18:01

Soijanakki, kauramaito, porkkala... Miksi nimetä jotain lihatermein, jos ei syö lihaa? Miksi yrittää imitoida jotain, jota ei sellaisenaan syö? Eikö se ole ristiriitaista? Ei tippaakaan.

Monella lihansyöjällä on ongelma. Tai ei oikeastaan ole, mutta tekevät sellaisen itselleen. Liharuokatermein nimetyt kasvisruoat, jotka ominaisuuksillaan imitoivat liharuokia. Että voivatkin kuohuttaa monen aikuisen ihmisen mieltä.

Kirjoitetaan pointti oikein ylös, jotta postausta voi linkata kätevästi, kun joutuu taas samanlaisen keskustelun eteen. Se, että kieltäytyy syömästä jotain ruokaa, ei tarkoita, etteikö pitäisi siitä. Itse rakastan paksua, punertavaa tonnikalapihviä, mutta syön sellaisen noin viiden vuoden välein jossain Välimeren rantaravintolassa. Syynä tonnikalojen liikakalastuksen aiheuttama uhanalaisuus. Siinä ei ole pienintäkään kapinaa itse raaka-ainetta vastaan.

Moni kasvissyöjä pitää lihasta, jopa rakastaa sitä. Kasvisruokavaliossa menettää helposti kaksi isoa asiaa, ruoan monenlaiset rakenteet ja suutuntumat sekä umamin maun. Vauhdilla kehittyvä ruokateollisuus on lähtenyt globaalin vegebuumin mukana kehittämään tuotteita, jotka tarjoavat syöjälle niitä. Suomessa ensimmäisiä uuden polven imitoijia olivat Nyhtökaura ja Härkis, jotka tuovat ruokaan jauhelihan koostumusta muistuttavaa rakennetta. Kebab-lihan vege-imitoijia löytyy niitäkin Suomesta jo pari. Seitan-kinkku saapui muutama vuosi sitten moneen suomalaiseen joulupöytään.

"Hämmästyttävää kyllä, yksikään nakki ei ole protestoinut linjausta."

Kun tuote nimetään lihaisan innoittajansa mukaan, kasvissyöjä tai keventävä sekasyöjä tietää heti, mistä siinä on kyse. Siinä koko syy kaikessa yksinkertaisuudessaan. Hämmästyttävää kyllä, yksikään nakki ei ole protestoinut linjausta. Eikä yksikään kebabvarras. Hämmästyttävää kyllä, pirun moni äijänköriläs on. Miksi?

Miksi tuo asia loukkaa heitä? Vegaani ei ole viemässä bratwurstia lihansyöjän lautaselta eikä kebab-ravintoloitsija sujauta seitania piruuttaan salaa kepsun väliin. Miksi hitossa vannoutunutta lihansyöjää ylipäätään kiinnostaa pätkääkään, mitä vegaanit syövät ja miksi ruokansa nimeävät? Astuvatko pupun ruoan syöjät pupunsyöjien tontille? Pilaavat hyvän lajin rehuillaan. Ovatko lihansyöjät valinnoistaan epävarmoja? Alkoiko omatunto oudosti kolkuttaa? Yrittääkö tuo vege yhtä aikaa säästää ja syödä samaa kakkua? Valita vastuullisemmin, tavallaan tinkiä nautinnosta, mutta silti saada samaa. Se ei vain käy päinsä. Joko popsit sitä porkkanaa tai annat pihvin lihasnesteiden tirskua hampaiden välistä. Ei mitään huijaamista ”verta”valuvilla kasvis”pihveillä”.

Mitä jos tuon kaiken pähkäilyn käyttäisi oman ruokavalion ja siitä aiheutuvien ilmasto-, terveys- ja eläinongelmien tutkimiseen?

Kirjoittaja on sekasyöjä, joka haluaa aina vain tietää mitä syö sen nimestä piittaamatta.

PS. Lue myös ajatukseni nyhtiksestä, härkiksestä ja seitanista sillanrakentajana lihansyöjille.

RESEPTIT:

  • Vegaaninen porkkanahodari nyhtökaura-chilisoosilla
  • Kasviskebab seitanista perunarieskalla

Lisää aiheesta:

EU-parlamentti äänestää pian siitä, saako soijanakkia kutsua nakiksi – suomalaismeppi: ”Tässä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa”Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Kasvisruoka tekee ihmiset tyhmiksiJulkkiskokki tyrmää kasvipohjaiset burgerit: "Se ei tuota minulle iloa millään tavalla" "Kasvissyöjä tietää heti, mistä siinä on kyse" – miksi kasvisruoat nimetään liharuokien nimillä? Lihansyöjien sillanrakentajat
kasvisruokapohdinta

Tuoreimmat aiheesta

kasvisruoka
  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 06.09.201910:26
    kaali

    Colcannon – irlantilainen perunamuusi

  • 20.03.201915:00
    vegeburgeri

    Lahmacun-vegeburgeri

  • 15.01.201920:50
    risotto

    Voinen salviarisotto limellä

  • 06.12.201815:59
    rösti

    Perunapaistikkaat ja mätiä - vaihtoehto blineille