Miksi glögiin laitetaan rusinoita ja manteleita?

shutterstock_77369080
Perinteiden mukaan glögiin kuuluu lisätä rusinoita ja manteleita. Shutterstock

Glögiin lisätään rutiininomaisesti rusinoita ja manteleita, mutta harva tietää, miksi näin tehdään.

Makuja.fi vieraili vuosittaisessa Blossa 2015 -glögin lanseeraustilaisuudessa Tukholmassa, ja otti selvää, miksi ihmeessä glögiin on tapana lisätä rusinoita ja manteleita. Ainoa syy tähän traditioon ei suinkaan ole entistä parempi maku.

TIESITKÖ? Kulttimaineeseen nousseen Blossa 15 -vuosikertaglögin salainen ainesosa on tänä vuonna yksi maailman suosituimmista teelajeista, Earl Grey.

Rusinat ja mantelit ovat tuttuja jo vanhoista resepteistä

Blossa Chief Blender Åsa Orsvärn kertoi, että aivan tarkkaan ei tiedetä, miksi juuri rusinoita ja manteleita lisätään glögiin. Ne olivat kuitenkin tuttuja raaka-aineita jouluisen juoman resepteissä jo vuosisatoja sitten.

– Vanhoissa resepteissä on aina manteleita ja rusinoita, Orsvärn kertoo.

Yksi syy rusinoiden ja manteleiden käytön taustalla on se, että niitä pidettiin aikoinaan arvokkaina raaka-aineina. Täten glögin status juomana nousi, kun siihen liitettiin arvossa pidettyjä herkkuja.

– Ne ovat olleet tuotteita, joita on vaikea saada, ja se on ollut erikoinen asia. Aikoinaan vei aikaa, ennen kuin glögi saatiin tavallisten ihmisten ulottuville. Glögi oli aluksi enemmän rikkaiden ihmisten juomaa, ja se oli alkuun hyvin kallista.

Aikoinaan rusinoita tai manteleita ei tarvinnut ostaa erikseen glögiä varten, sillä ne myytiin glögin mukana – ei kuitenkaan itse juoman seassa.

– He myivät pullollisen glögiä ja sen kyljessä pussin, jossa oli manteleita ja rusinoita. He eivät voineet laittaa rusinoita pulloon, joten ne oli myytävä erillisessä pussissa glögin mukana, Orsvärn kertoo. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja