Uunikala oli ennen yksi kotiruokaklassikoista, joka on viime vuosina unohtunut monen talouden arkiruokien listalta. Mistä kalan suosion heikkeneminen johtuu?
Keittiömestari Pasi Pärssinen kertoi ELMA-messuilla Makuja.fi-sivustolle, että moni suomalainen jättää kalaruoat valmistamatta. Mistä tämä johtuu?
"Pitää olla filettä"
Pärssisen mukaan moni suomalainen jättää kalan kaupassa ostamatta hyvin yksinkertaisesta syystä johtuen.
– Syynä on varmaan se, että siinä on ruotoja. Eihän kokonaista kalaa enää juuri kukaan uskalla laittaa uuniin ja valmistaa. Sen pitää olla filettä, Pärssinen toteaa.
Myös kalan hinta vaikuttaa usein siihen, etteivät kalatuotteet ole välttämättä niitä ensimmäisiä valintoja ruokakaupassa, kun mietitään illalliselle sopivaa pääruokaa.
– Kala on monesti myös hyvin kallista verrattuna lihaan, asiantuntija jatkaa.
Suomalaiset vesistöt tarjoavat kalastamisesta innostuneille ilmaista ruokaa mielin määrin. Pärssisen mukaan mökkireissujen kalastamiskulttuurikin on kuitenkin vähitellen osin kadonnut.
– Enää ei ole sitä kalastuskulttuuria, mikä ennen oli. Ennen oltiin mökillä ja syötiin vain kalaa, Pärssinen toteaa.
