Mikä suomalaisia pelottaa? Tämän yksinkertaisen ruoan valmistus on vähentynyt

shutterstock_91610936
Shutterstock

Uunikala oli ennen yksi kotiruokaklassikoista, joka on viime vuosina unohtunut monen talouden arkiruokien listalta. Mistä kalan suosion heikkeneminen johtuu?

Keittiömestari Pasi Pärssinen kertoi ELMA-messuilla Makuja.fi-sivustolle, että moni suomalainen jättää kalaruoat valmistamatta. Mistä tämä johtuu?

"Pitää olla filettä"

Pärssisen mukaan moni suomalainen jättää kalan kaupassa ostamatta hyvin yksinkertaisesta syystä johtuen.

– Syynä on varmaan se, että siinä on ruotoja. Eihän kokonaista kalaa enää juuri kukaan uskalla laittaa uuniin ja valmistaa. Sen pitää olla filettä, Pärssinen toteaa.

Myös kalan hinta vaikuttaa usein siihen, etteivät kalatuotteet ole välttämättä niitä ensimmäisiä valintoja ruokakaupassa, kun mietitään illalliselle sopivaa pääruokaa.

– Kala on monesti myös hyvin kallista verrattuna lihaan, asiantuntija jatkaa.

Suomalaiset vesistöt tarjoavat kalastamisesta innostuneille ilmaista ruokaa mielin määrin. Pärssisen mukaan mökkireissujen kalastamiskulttuurikin on kuitenkin vähitellen osin kadonnut.

– Enää ei ole sitä kalastuskulttuuria, mikä ennen oli. Ennen oltiin mökillä ja syötiin vain kalaa, Pärssinen toteaa.

Helpoin kalaruoka

Kalaruokien joukossa on paljon vaihtoehtoja, joita tottumatonkin kotikokki voi oppia valmistamaan. Pärssinen toivoo, että suomalaiset käyttäisivät hieman aikaa taidon hiomiseen, opettelisivat käsittelemään kalaa ja palauttaisivat muistiinsa vanhat, tutut kalareseptit.

– Pitää vaan lähteä rohkeasti tekemään, että siihen pääsee kiinni ja tutustua siihen, että miten siellä kaloissa on ruodot ja muut, ja miten ne saa pois, hän toteaa.

Keittiömestarilla on myös oma vinkkinsä niille, jotka eivät ole tottuneet tekemään kalaruokia.

– Helpoin lähestyä on lohi – se on kaikille tuttu ja helpoin valmistaa. Kotimaisesta kirjolohesta on hyvä aloittaa, Pärssinen vinkkaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja