Mies luopui kokonaan kahvista ja alkoholista yli vuodeksi – tämä oli lopputulos

shutterstock_49548163
New Yorkissa asuva mies listasi vaikutuksia, joita kahvista ja alkoholista luopumisella on ollut hänen elämäänsä. Shutterstock

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaisia vaikutuksia alkoholista ja kahvista luopumisella voi olla kokonaisvaltaiseen terveyteen – ja elämään ylipäätään?

Saksalaissyntyinen, New Yorkissa asuva Tobias van Schneider päätti vuosi ja kolme kuukautta sitten elää vuoden ilman kahvia ja alkoholia. Elämänmuutos on ollut miehelle suuri oppitunti, josta hän kirjoitti avoimesti Huffington Postin nettisivuille.

Rahaa säästyi valtavasti

Kaksi kuukautta uutta elämäntapaansa noudatettuaan van Schneider huomasi ensimmäisen muutoksen arjessaan: rahaa säästyi huomattavasti aiempaa enemmän. Kahdessa kuukaudessa hänen tililleen oli kertynyt kuin huomaamatta yli 900 euroa. Pienten laskelmien jälkeen hän ei enää ihmetellyt, miten rahaa jäi niin paljon säästöön.

– Jos oletetaan, että joisin joka toinen päivä 2–3 drinkkiä (jotka maksavat ilman tippiä noin 9 euroa), sekä muutaman pullollisen viiniä joka kuukausi, kuluu rahaa helposti yhteensä 900 euroa, van Schneider toteaa.

Van Schneider huomasi niin ikään, että koska drinkkejä nautiskellessa nälkä yllättää tavallista helpommin, säästyi häneltä elämänmuutoksen myötä rahaa myös siksi, että suolaisia välipaloja tuli ostettua paljon entistä vähemmän.

Sosiaalinen elämä heikentyi

Alkoholinkäytön lopettamisen myötä van Schneider huomasi negatiivisia muutoksia sosiaalisessa elämässään. Uuden elämäntavan myötä hän lakkasi käymästä baareissa. Yksi syy tähän oli se, että hän kyllästyi selittämään sitä, miksi ei enää juo alkoholia.

Van Schneider huomasi kieltäytyvänsä myös kutsuista drinkeille, sillä päihtyneiden kanssa keskusteleminen ei enää tyydyttänyt häntä. Myös tämä vähensi hänen sosiaalista kanssakäymistään ihmisten kanssa.

Elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa van Schneider teki huomion siitä, että hän jaksoi keskustella alkoholin vaikutuksen alaisena olevien ihmisten kanssa vain noin tunnin. Tämän jälkeen seurueen humalataso nousi sellaiselle tasolle, ettei hän enää kokenut viihtyvänsä.

Van Schneider huomasi muutoksen myötä myös sen, kuinka monen ihmisen kanssa hän on ollut yhteydessä vain juomaseuran vuoksi. Elämäntapamuutos vähensi täten sosiaalisia kontakteja hänen elämässään entisestään.

Uni parani

Van Schneider huomasi pian alkoholin ja kahvin juomisen päätyttyä, kuinka merkittävästi juomat ovat vaikuttaneet hänen uneensa. Uuden elämäntavan myötä hän on kokenut unensa laadun parantuneen hurjasti.

– Totta kai nukahdat paremmin juotuasi 1–2 annosta olutta tai viiniä, mutta unen laatu saattaa kärsiä. Nykyään minä nukun paremmin ja herään entistä energisempänä. Aikaisemmin aamuni olivat pilalla jo kahden oluen jäljiltä, ja tunsin aamulla nahoissani, että olin juonut edellisenä iltana, hän kertoo.

Rentoutuminen helpottui

Vaikka moni kokee kahvin ja sen sisältämän kofeiinin helpottavan rentoutumista, huomasi van Schneider kokeilunsa aikana täysin vastakohtaisen vaikutuksen.

– Kahvista luopumisen myötä minusta tuli rentoutuneempi. Kahvi sai minut stressaantuneeksi. Se teki minusta levottoman, eikä tehnyt hyvää ruoansulatukselleni, hän kertoo.

Van Schneider huomasi kokeilunsa aikana, että kahville meneminen on tärkeämpi sosiaalinen tilanne kuin itse kahvin juominen. Nykyään hän saattaa silloin tällöin juoda tavallisen kahvin sijaan kupillisen kofeiinitonta kahvia, teetä tai jääteetä.

– Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen päätökseeni, enkä aio alkaa juomaan enää. En myöskään kehota ketään kokeilemaan samaa, mikäli olet tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen – silloin ei kannata muuttaa tapojaan, van Schneider summaa.

Mistä kaikkialta Meiran tehtaalle saapuu kahvipapuja? Entä millaisen matkan pavut kulkevat tehtaalla? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.