Miehille syötettiin viikon ajan pelkkää roskaruokaa – lopputulos oli karmiva

shutterstock_138061871
Tempelin yliopiston tutkimukseen osallistuneille terveille ja normaalipainoisille miehille annettiin ravinnoksi viikon ajan pelkkää roskaruokaa. Shutterstock

Tuoreessa tutkimuksessa saatiin osviittaa siitä, että roskaruoalla voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia terveyteen jo parissa päivässä.

Philadelphialaisessa Templen yliopistossa testattiin, millaisia vaikutuksia pelkkää roskaruokaa sisältävällä ruokavaliolla on terveyteen lyhyellä tähtäimellä. Selvisi, ettei ole suinkaan yhdentekevää, jos roskaruoalla mässäilee viikon verran, sillä roskaruoka voi vaikuttaa terveyteen jo parissa päivässä.

Löhöilyä ja 6 000 kilokaloria päivässä

Yliopiston tutkijat pyysivät kuutta vapaaehtoista miestä noudattamaan tarkkaa, mutta hurjan kaloripitoista ruokavaliota viikon ajan. Vapaaehtoiset söivät tutkijoiden ohjeiden mukaisesti päivittäin peräti 6 000 kilokalorin edestä pizzaa, hampurilaisia ja muuta roskaruokaa.

Ylipaino on Yhdysvalloissa suuri kansanterveydellinen ongelma, ja Templen yliopiston tutkimuksen avulla oli tarkoitus seurata "amerikkalaisen ruokavalion" vaikutuksia terveyteen lyhyellä tähtäimellä. Yli kolmannes, eli 78,6 miljoonaa amerikkalaista kärsii ylipainosta.

Tarkkaan mietityn ruokavalion lisäksi pidettiin huolta siitä, etteivät tutkimukseen osallistuneet miehet urheilleet ollenkaan. Tämän takaamiseksi he pysyttelivät viikon kestäneen tutkimuksen ajan koko ajan sairaalan sängyssä.

Roskaruoka vaikuttaa terveyteen jo kahdessa päivässä?

Vain seitsemän päivän aikana vapaaehtoiset lihosivat keskimäärin 3,5 kiloa. Tämän lisäksi heidän kehoissaan näkyi merkkejä insuliiniresistenssistä, joka tarkoittaa tilaa, jossa haima tuottaa insuliinia, mutta sen teho on heikentynyt.

Tutkijat Guenther Boden ja Salim Merali Templen yliopistosta kertovat, että kaloripitoisen dieetin vaikutukset normaalipainoisten ja terveiden miesten terveyteen alkoivat näkyä jo toisena päivänä siitä, kun ruokavaliota alettiin noudattaa.

– Jo toiseen päivään mennessä oli havaittavissa nopeaa ja jatkuvaa kasvua sekä insuliini- että insuliiniresistanssiarvoissa, tutkijat kertovat.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja