Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2016 – neljä tähteä Suomeen

Michelin Nordic Guide 2016
Suomi ei saanut vuonna 2016 uusia tähtiravintoloita.

Michelin Nordic Guide 2016 -hotelli- ja ravintolaopas julkaistiin keskiviikkona Kööpenhaminassa.

Pohjoismaiset ravintolat tähdittävä Michelin Nordic Guide 2016 -hotelli ja ravintolaopas julkaistiin tänään Kööpenhaminassa,

Lehdistötilaisuudessa paljastettiin ensin uudet yhden, kahden ja kolmen Michelin-tähden ravintolat Pohjoismaissa. Joukossa ei ollut ravintoloita Suomesta.

Suomen tähdet säilyivät ennallaan

Suomen viime vuoden tähtiravintolatsäilyttivät uudessa oppaassa tähtensä. Viime vuonna 2015 yhden tähden saivat helsinkiläisravintolat Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo ja Olo. Näistä ravintola Luomo on jo sulkenut ovensa, joten Suomessa on nyt neljä tähtiravintolaa.

Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kaksi uutta kolme Michelin-tähteä ansainnutta ravintolaa. Maaemo Oslossa ja Geranium Kööpenhaminassa ovat ensimmäiset ravintolat Pohjoismaissa, jotka saavat tavoitellun arvion liittyen samalla eksklusiiviseen kerhoon, johon kuuluu vain 116 ravintolaa maailmassa.

Tämän vuoden pohjoismainen oppaamme on jännittävä kahdestakin syystä. Ensinnäkin sieltä löytyy kaksi uutta, upeaa kolmen tähden ravintolaa. Lisäksi olemme ensimmäistä kertaa laajentaneet oppaamme sisällön maaseudulle, suurten kaupunkien ulkopuolelle. Olemme huolellisesti poimineet kaikkein parhaat ravintolat ja hotellit kaikkialta Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta – minkä myötä on annettu ennätysmäärä uusia tähtiä vuodelle 2016, kertoo Rebecca Burr, Michelin Nordic Guiden päätoimittaja.

Suomessa tarkastajat eivät kuitenkaan näyttäneet eksyneen pienempiin kaupunkeihin – tai sitten eivät kokeneet ravintoloita tähtien arvoisiksi. Suomalaiset ravintola-asiantuntijat povasivat aiemmin tähtiä muun muassa turkulaisravintola Kaskikselle sekä lahtelaisravintola Roux'ille.

Suomen Michelin-ravintolat 2016

Kolme tähteä *** :

Ei ravintoloita Suomessa

Kaksi tähteä ** :

Ei ravintoloita Suomessa

Yksi tähti * :

Olo, Helsinki
Ask, Helsinki
Chef & Sommelier, Helsinki
Demo, Helsinki

Bib Gourmand:

Boulevard Social, Helsinki
Emo, Helsinki
Gaijin, Helsinki
Farang, Helsinki

Näin tulkitset ravintoloiden tähditystä:

Ensimmäinen Guide Michelin julkaistiin Ranskassa vuonna 1900, ja sitä jaettiin ilmaiseksi tuolloin jokaiselle auton ostajalle. Nykyään Guide Michelin on tunnettu instituutio, jonka hotelli- ja ravintolaoppaat kattavat lähes koko maailman Japanista ja Kiinasta Pohjois-Amerikkaan.Tähtiluokitus otettiin käyttöön oppaissa 1930-luvulla. Tähtiä voi olla yhdestä kolmeen, ja kaikkia tähtiravintoloita voi luonnehtia gourmet-ravintoloiksi.

*** Kolme tähteä annetaan ravintolalle, jonka keittiön antimien arvioidaan olevan sinällään matkan arvoisia.
** Kaksi tähteä merkitsee, että jos olet matkalla lähipaikkakunnilla, kannattaa tehdä mutka kyseisen ravintolan kautta.
* Yksi tähti kertoo, että ravintola on poikkeuksellisen hyvä kategoriassaan. 
 Bib Gourmand -merkintä merkitsee, että ravintolassa saa erinomaista ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan runsaasti uusia tähtiä

Ruotsin ruoanlaittotaito vakuuttaa tänä vuonna, sillä uuden kaksi tähteä saaneen Fäviken-ravintolan lisäksi viisi ravintolaa on ansainnut ensimmäisen tähtensä: Sushi Sho tarjoilee nimensä mukaisesti erinomaista sushia Tukholmassa. Borgholm keskittyy herkullisiin, taiteellisiin ruokalajeihin Öölannin saarella, Upper House ja sen hienostunut keittiö löytyvät 25. kerroksesta Göteborgista. Daniel Berlin pyörittää nimeään kantavaa perheravintolaa Skoonen Tranåsissa ja PM & Vänner menestyy Växjössä pitkälle kehitetyllä ruoalla aiheista ”metsä, järvi ja niitty”.

Tanska kasvattaa tähtiloistoaan neljällä uudella yhden tähden ravintolalla yhdessä kolmella tähdellä palkitun Geraniumin kanssa. Kadeau tarjoaa perinteisiä tanskalaisruokia kaukana kaaoksesta, rannalla Bornholmissa sijaitsevassa ravintolassa. Frederiksminde on erikoistunut luoviin ruokalajeihin samannimisessä hotellissa Præstossa. Henne Kirkeby Kro perustaa ruokalistansa ympäristön maatilojen tarjontaan sekä oman keittiöpuutarhan raaka-aineisiin. Myös klassista ranskalaista ruokaa Kööpenhaminan keskustassa tarjoava Kong Hans Kælder saa tauon jälkeen uudelleen Michelin-tähden.

Norjassa Kontrast (Oslo) ja RE-NAA (Stavanger) ovat niin ikään pohjoismaiden yhden tähden ravintoloita yhdessä kolmeen tähteen yltäneen Maaemon kanssa.

Bib Gourmand ravintoloiden joukkoon nousivat Pohjoismaissa uusina tulokkaina Smalhans (Oslo), Nook (Tukholma) ja Somm (Göteborg).

Katso PDF-liitteestä kaikki pohjoismaiset tähtiravintolat Michelin Nordic Guide 2016 -oppaassa.

Ravintola Olon keittiömestari Mikko Kaukonen kertoo Michelin-tähtien mystisistä taustoista videolla:


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja